Türkiye’de yüzde 40 oranındaki ek vergi kararı pek çok tartışmaya yol açmıştı. Çin’den ithal edilen tüm araçları kapsayan vergi kararı ile araç fiyatlarında minimum 300 bin TL’lik fark oluşmasına yol açtı. Bu kararın tartışmaları sürerken yeni gelişme AB’den geldi. AB’de benzer bir karar resmen duyuruldu.

Avrupa Komisyonu’ndan Ek Vergi Kararı

Türkiye’nin ardından Avrupa Komisyonu’ndan radikal bir karar geldi. Çin’den ithal edilen elektrikli araçları kapsayan bu karara göre bu araçlara yüzde 25 ek vergi getirildi. Temmuz ayı itibariyle uygulanacak karar doğrultusunda araçlara yüzde 25 oranında ek vergi getirildi. Aşırı sübvansiyonlar nedeniyle alınan bu karar araç fiyatlarını arttırdı.

Cin Elektrikli Araclar

1 Ay Önce ABD’den Gelmişti

ABD’den de benzer bir hamle gelmişti. İlk hamleyi yapan ABD, Çin’den gelen araçlara yönelik vergileri dört kat arttırmıştı. Yüzde 100’e yükselen vergiler nedeniyle Çin’den ithal edilen araçlara büyük engel getirilmişti. Avrupa’daki otomobil üreticilerin Çinli rakiplerine karşı üstünlük elde etmesini sağlayan bu kararlara Çin’den radikal bir tepki gelmedi. Yapılan açıklamalar ılımlı olurken araç piyasasında ülkeler arasında ciddi bir rekabetin başladığı da net olarak görüldü.

Editör: Hakan Yılmaz