Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığın tarımsal üretimde yol açtığı zararları yerinde tespit etmek amacıyla başlattığı inceleme turu kapsamında Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi Kapaklı Mahallesi’ndeki arpa ve mercimek tarlalarında incelemelerde bulundu. Bayraktar, “Bölgede kuraklık bitkisel üretimde verim kaybına sebebiyet verecek düzeyde” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Şanlıurfa’nın yanı sıra Batman, Mardin, Şırnak ve Diyarbakır illerini de kapsayan incelemelerinde, üreticilerin çok ciddi zararlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Nisan ayında 65 ilde don felaketinin yaşandığını hatırlatan Bayraktar, "Bahçelerimiz yandı, üreticilerimiz zarar gördü. Kuraklık, buğday, arpa ve mercimekte kalite ve verim düşüşüne neden olacak" dedi.

“Tarlalar yanmış gibi görünüyor”
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin buğday üretiminin yüzde 20’sini, arpa üretiminin yüzde 15’ini, mercimek üretiminin ise yüzde 80’ini karşıladığını vurgulayan Bayraktar, “Bu kuraklık arzu ettiğimiz üretim rakamlarının çok altına düşmemize neden olacak. Şanlıurfa’da kuru alanda yüzde 100’e varan zarar var. Ne arpa kalmış, ne buğday kalmış, ne mercimek. Tarlalarımız yanmış görünüyor” ifadelerini kullandı.

“Gençleri tarımda tutamıyoruz”
Tarım sektöründeki yaş ortalamasının arttığına da dikkat çeken Bayraktar, “Tarımda nüfus ortalamamız 59. Seneye bu 60 olacak. 18-32 yaş arası gençlerimiz tarımda sadece yüzde 5 oranında temsil ediliyor. Gençleri tarımda tutamazsak, ülkenin gıda güvenliğini sağlayamayız” dedi.

Bayraktar, çiftçinin doğal afetlerde devleti yanında görmek istediğini vurgulayarak, “Bu afetler göçlere neden olabilir. Eğer bu bölgelerin göç vermesini istemiyorsak, çiftçimize sahip çıkmalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu konuda bilgi verdik” diye konuştu.