Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Çerkes Sürgünü’nün 160. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, “Çerkeslerin anavatanları Kafkasya’dan sürülmesinin 160. sene-i devriyesinde, hayatını kaybeden Çerkes kardeşlerimize Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sağlıklı ömürler diliyorum” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Çerkes Sürgünü'nü Unutmadı

Başkan Büyükkılıç, Çarlık Rusyası'nın 21 Mayıs 1864'te Kafkasya'dan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 160 yıl geçtiğini hatırlattı. Rusya’nın Karadeniz sahiline inme politikası çerçevesinde başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı Savaşı'nda, resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes’in sürgün edildiğini ve yolda karşılaşılan zorluklar, salgın hastalıklar ve açlık nedeniyle yaklaşık 500 bin Çerkes’in hayatını kaybettiğini belirtti. Bu olayın tarihin en acı ve sarsıcı olaylarından biri olarak insanlık tarihine "kara leke" olarak geçtiğini vurgulayan Büyükkılıç, bu hazin hadiseyi unutmadıklarını ve unutmayacaklarını ifade etti.

Osmanlı topraklarına ulaşamadan binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu sürgünün tarihin en acı hadiselerinden biri olduğunu belirten Başkan Büyükkılıç, Çerkeslerin zulme ve işgale karşı verdikleri kahramanca mücadelenin hep hafızalarda yer edeceğini söyledi. Kayseri’de yaklaşık 100 bin Çerkes'in yaşadığını ve Kafkas Dernekleri’nin çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirtti.

Mesajında, “Ülkemizde barış, huzur ve kardeşlik içerisinde yaşamaya devam ediyoruz. Çerkeslerin anavatanları Kafkasya’dan sürülmesinin 160. sene-i devriyesinde, hayatını kaybeden Çerkes kardeşlerimize Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sağlıklı, hayırlı ve uzun ömürler diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Editör: Osman Baytekin