Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı Türk Metal Sendikası tarafından düzenlenen “Genç İşçiler 2. Büyük Kurultayı”na katıldı. Kurultayda konuşan Bakan Işıkhan, 1 Şubat’ta yürürlüğe giren Ulusal İstihdam Stratejisi ile metal sektörünün, özellikle genç istihdamı açısından stratejik öncelikler arasına alındığını ifade etti. “Gençliğin emeği ve alın teri olmadan bu ülkenin sanayisi yükselemez, kalkınması tamamlanamaz, büyük ve güçlü Türkiye hayali hayata geçemez” diyen Bakan Işıkhan, metal sektörünün sanayi gücünü omuzlayan genç işçilerle birlikte olmanın anlamına da dikkat çekti.
Metal sektörünün önemine işaret eden Bakan Işıkhan, sektörün yıllık 94 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu belirtti. Yaklaşık 2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlayan sektörde, 30 yaş altı 564 bin genç çalışıyor. Gençlerin yüzde 17’sinin kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Işıkhan, bu tablonun gurur verici olduğunu dile getirdi.
Sendikalaşma oranı ortalamanın üzerinde
Türkiye genelinde işçilerin sendikalaşma oranının yüzde 15 seviyelerinde olduğunu belirten Bakan Işıkhan, metal sektöründe bu oranın yüzde 19 düzeyinde olduğunu açıkladı. Türk Metal Sendikası’nın üye sayısının 294 bine yaklaştığını kaydeden Işıkhan, örgütlü emeğin gücünün altını çizdi.
Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gençlere yeni fırsatlar sunuyor
Metal sektörünün dijitalleşme ve yeşil dönüşümden en çok etkilenen alanlardan biri olduğunu belirten Bakan Işıkhan, bu dönüşümün gençler için yeni iş fırsatları sunduğunu söyledi. Yapay zekâdan otomasyona kadar birçok başlıkta gençlerin dinamizmine ihtiyaç olduğunu belirtti. “Gençlerin daha nitelikli, güvenceli ve sürdürülebilir koşullarda istihdam edilmesini destekliyoruz” diyen Işıkhan, bu hedef doğrultusunda sektörün önceliklendirildiğini yineledi.
Uluslararası dayanışma ve emek vurgusu
Kurultaya Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu (UAMİF) temsilcilerinin de katıldığını hatırlatan Bakan Işıkhan, “İşçilerin emeği uluslararası sınırları aşar; alın teri tüm toplumların ortak değeridir” dedi. Türkiye'nin kalkınma ve sosyal dayanışmadan yana olan her ülkeyle dostane ilişkiler kurduğunu ifade etti.
Konuşmasını genç işçilere seslenerek tamamlayan Bakan Işıkhan, “Sendika demek birlik, dayanışma ve hak arayışıdır. Biz de Bakanlık olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonuyla genç işçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Programda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın yanı sıra Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ ve Avrasya Metal İşçileri Federasyonu temsilcileri yer aldı.