AKP'nin sebep olduğu yüksek enflasyon yüzünden 2022 yılı bütçesinin ilk altı ayda eridiğini ve ek bütçe yapılmasının zorunlu olduğunu kaydeden Ataş, Milli Savunma Bakanlığı bütçesi üzerine Meclis’te yaptığı konuşmada dikkat çeken açıklamalar yaptı.

“AKP ile Türk Ordusu 2019 yılında dünyanın en güçlü 9’uncu ordusuyken bugün 13’üncü sıraya geriledi” diyen Ataş, Millî Savunma Bakanlığı bütçesinin yıllardır istikrarlı bir şekilde düşüş gösterdiğini ifade etti. Kışlaya siyaset sokulmaması gerektiğine vurgu yapan Ataş,  “Ergenekon'la başlayıp 15 Temmuzla devam eden süreçte SADAT danışmanlığında yapılan düzenlemelerle ordumuzun temeline âdeta dinamit koymuştur” diye konuştu. Diğer yandan Ataş, subayı, astsubayı, uzman jandarmayı, uzman çavuşları, uzman er, erbaşları ve sivil memurları kapsayan, sorunlarının tamamını İYİ Parti iktidarında çözeceklerini de kaydetti.

İYİ PARTİ Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  Meclis’te yaptığı konuşmada, “AKP'nin sebep olduğu yüksek enflasyon yüzünden 2022 yılı bütçesi ilk altı ayda erimiş, ek bütçe yapılması zorunlu olmuştur” dedi. Millî Savunma Bakanlığının 2023 yılı bütçesi hakkında İYİ Parti Grubu adına söz alan Ataş, “Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusu için bütün milletin göğsünü itimat, gurur duygularıyla kabartan ‘şanlı ad’ demiştir. Gerçekten de Türk ordusu 5 bin yıldan fazladır Türk milletinin en büyük gururu ve en büyük güvencesi olmuştur. Basit, alelade bir ordudan bahsetmiyoruz, bahsettiğimiz ordu Türk ordusudur. Bu ordu Türk’ün esaretini yıkıp atan Kürşat’ın 40 kişilik ordusudur, bu ordu adına destanlar yazdıran Metehan’ın, Tanrı’nın Kırbacı Attila’nın, Anadolu’yu vatan kılan Alp Arslan’ın, Peygamber’in övgüsüne mazhar olmuş Fatih’in ordusudur, ‘Türk milleti istikbalsiz yaşayamaz’ diyerek yedi düvele meydan okumuş Atatürk’ün ordusudur bu ordu” diye konuştu.

ORDU ÜZERİNDE SİYASET YAPMAYACAĞIZ AMA SİZE DE YAPTIRMAYACAĞIZ, ÖZELLİKLE TÜRK ORDUSUNUN AKP'NİN VEYA BAŞKA BİR PARTİNİN SİYASİ GELECEĞİ İÇİN KULLANILMASINA ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

“Zor bir coğrafyada yaşıyoruz çünkü bu coğrafya tarihin nabzının atmaya başladığı günden beri birçok medeniyeti yok etmiş, devletleri yıkmış, tarihin en güçlü uygarlıklarını paramparça etmiştir” diyen Milletvekili Ataş, “Biz, millet olarak bin yıldır bu topraklardayız, sonsuza kadar da bu topraklarda yaşayacağız; neden mi bu kadar eminiz? Çünkü tehlike ne kadar büyük olursa olsun, Türk ordusu daha büyüktür. Millî savunma partimizin azami hassasiyet gösterdiği bir konudur. Türkiye'nin ulusal güvenliği birinci önceliğimizdir. Dolayısıyla, millî savunmanın her türlü siyasi polemikten uzak tutulması gerektiği anlayışına samimiyet ve özenle bağlıyız. Yıllardır Millî Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Millî İstihbarat Teşkilatı bütçelerine lehte oy veriyoruz, bu tutumumuzu bugün de devam ettireceğiz. Ancak bu demek değildir ki iktidarın bu konulardaki vahim hatalarını ve eksiklerini söylemeyeceğiz. Bu yüzden bugün eleştirilerimizi yapacağız, bu hatalar tekrarlandıkça da uyarı ve tenkitlerimizi sürdüreceğiz, yapılan iyi işleri ise destekleyeceğiz. Ordu üzerinde siyaset yapmayacağız ama size de yaptırmayacağız, özellikle Türk ordusunun AKP'nin veya başka bir partinin siyasi geleceği için kullanılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

AKP'NİN SEBEP OLDUĞU YÜKSEK ENFLASYON YÜZÜNDEN 2022 YILI BÜTÇESİ İLK ALTI AYDA ERİMİŞ, EK BÜTÇE YAPILMASI ZORUNLU OLMUŞTUR

Konuşmasında yaşanan ekonomik sıkıntılara ve bütçedeki adaletsizliklere de değinen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “AKP'nin sebep olduğu yüksek enflasyon yüzünden 2022 yılı bütçesi ilk altı ayda erimiş, ek bütçe yapılması zorunlu olmuştur. Millî Savunma Bakanlığının 2022 yılı bütçesi başta 80,4 milyar lirayken ek bütçeyle 29 milyar lira eklenmiş ve yaklaşık 110 milyar liraya ulaşmıştır. 2023 yılı bütçe teklifinde Cumhurbaşkanlığının bütçesi yüzde 72, Diyanetin bütçesi ise yüzde 117 artarken Millî Savunma Bakanlığı bütçesi ise sadece yüzde 66 artmıştır. TÜİK’in masa başında hazırladığı yıllık resmî enflasyon oranı bile yüzde 84,39, ENAGrup’un gerçek yıllık enflasyon oranı ise yüzde 170,7’dir ama Millî Savunma Bakanlığı bütçesi sadece yüzde 66 artmıştır yani ortada bir artış yoktur. Yerli ve millî olduğunu söyleyenlerin böyle bir dönemde Millî Savunmaya verdiği bütçe işte bu kadardır” şeklinde konuştu.

Millî Savunma Bakanlığı bütçesinin yıllardır istikrarlı bir şekilde düşüş gösterdiğine dikkat çeken Milletvekili Dursun Ataş, Bakanlık bütçesinin genel bütçeye oranı 2003 yılında yüzde 6,9’ken 2023 yılı AKP’nin veda bütçesindeki payı ise yüzde 4,07’ye kadar gerilediğini söyledi.

VEDA BÜTÇENİZDE FAKİRLİĞİ GİZLEMEK VAR, LÜKS VAR, ŞATAFAT VAR, 5’Lİ ÇETENİZ VAR, DOYMAK BİLMEYEN YANDAŞLARINIZ VAR

Milletvekili Dursun Ataş, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Bu düşüşün sebebini sormak istiyorum: İhtiyaçlarınız mı azaldı, Bütçe Başkanlığı mı kısıtlıyor sizi, yanlış mı hesap yapıyorsunuz? Siz burada açıklayamazsınız ama ben gerçek nedenini söyleyeyim: İhtiyaçlarınız azalmadı. Nitekim, Bakanlık harcamaları her yıl başlangıç ödeneğinin üzerinde gerçekleşiyor. Örneğin, 2021 yılı başlangıç ödeneği 61,4 milyar lirayken gerçekleşme 71,2 milyar lira olmuştur. Yanlış hesap da yapmıyorsunuz; Türk ordusunun dünyanın dört bir yanında kahramanca mücadelesine bu bütçesinin yetmeyeceğini aslında bizlerden daha iyi siz biliyorsunuz ama hazinede para kalmadı, hazineyi boşalttınız, milyarlarca doları saçma ekonomi politikalarıyla yok ettiniz, Merkez Bankasının kasasındaki paraları buharlaştırdınız, vatandaşı da fakirliğe mahkûm ettiğiniz için sosyal yardımlara çok daha fazla para harcamak zorunda kaldınız. Biliyoruz, aklınızda millî güvenlik yerine gelecek seçimler var. Veda bütçenizde fakirliği gizlemek var, lüks var, şatafat var, hazine garantileriyle oluşturduğunuz kara delikler var, 5’li çeteniz var, doymak bilmeyen yandaşlarınız var, 3-5 maaşlı danışmanlarınız var ama millî güvenlik yok. Biliyoruz size göre itibardan tasarruf olmaz, bize göre ise millî savunmadan tasarruf olmaz.

AKP İLE TÜRK ORDUSU 2019 YILINDA DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 9’UNCU ORDUSUYKEN BUGÜN 13’ÜNCÜ SIRAYA GERİLEDİ

Bağımsız GFP’nin 142 ülkeyi incelediği askerî güç sıralamasına göre Türk ordusunun 2019 yılında dünyanın en güçlü 9’uncu ordusuyken bugün 13’üncü sıraya gerilediğini dile getiren Milletvekili Dursun Ataş, “Yine, NATO’nun en güçlü 4’üncü ordusuyken bugün 5’inci sıraya düşmüştür. NATO üye ülkelerin savunma harcamalarına gayrisafi yurt içi hasıladan en az yüzde 2 pay ayırmaları yönünde karar almış olsa da ülkemizde bu oran 2022 yılında yüzde 3,45’ken bugün, 2023 yılında yüzde 1,63’e düşmüştür. Bu sebeple, askerî gücümüz sürekli düşmektedir; S-400 ve F-35’lerle ilgili sıkıntılarımız da sürmektedir. AKP bunun unutturmak istese de Rusya’dan 2,5 milyar dolara aldığımız S-400 hava savunma sistemlerini kullanamıyoruz, S-400 aldığımız için de F-35 programından çıkarıldık. 1,25 milyar dolar ödediğimiz F-35’ler Türkiye’ye teslim edilmezken F-35 parçası üreten Türk şirketlerinden alımlar da durduruldu. Yani AKP'nin hatalı politikaları sonucu hem milletimizin cebinden milyarlarca dolar çıkmış hem de ordumuz yine yeni nesil uçak ve hava sistemlerinde birçok devletin gerisinde kalarak zafiyete uğratılmıştır” dedi.

18 AY SONRA TANK PALET FABRİKASINDA TANK ÜRETİLECEK’ DEMİŞTİ. ARADAN TAM DÖRT YIL GEÇTİ, GÖREN DUYAN VAR MI?

Savunma sanayisi yatırımlarının önemini bildiklerini ve başarılı yatırımları desteklediklerini hatırlatan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “İHA ve SİHA'lar konusundaki başarılı çalışmalar bizim iktidarımızda daha da artarak devam edecektir. Bu ülke için kim taş üstüne taş koymuşsa destekleyeceğiz ancak diğer yandan AKP iki yıldır ‘Savunma sanayisinin yüzde 80’i yerli’ demektedir, keşke bu oran gerçek olsa; samimiyetle söylüyorum, buna en çok biz seviniriz. Ne yazık ki burada gerçekten uzak, tamamen algı oluşturmak için verilmiş bir oran söz konusudur. Ordunun içinden gelen biri olarak soruyorum: Hangi kritere göre yüzde 80? Neyi esas alarak buldunuz bu oranı? Yerli bir uçak var mı? Yok. Savunma sanayisi için kritik öneme sahip yerli motor var mı? Yok. Yerli bir denizaltı var mı? Yok. Yüzde 100 yerli tank var mı? Yok. Yerli bir hava savunma sistemi var mı? Yok. Donanmanın yüzde kaçı yerli ya hava kuvvetlerinin? Millî muharebe uçağı, millî gemi, millî tank nerede? Bu saydıklarımın hepsi kalan yüzde 20’ye mi dâhil? AKP'li milletvekilleri ortaya bir oran söylediklerinde bu gerçek olmuyor. Yerli ve millî edebiyatı yapanlara hatırlatalım, Katar'a satılan Tank Palet Fabrikası tank üretecekti, hatta o gün yani tam kırk sekiz ay önce Cumhurbaşkanı kesin tarih vermiş ‘On sekiz ay sonra Tank Palet Fabrikasında tank üretilecek’ demişti. Aradan tam dört yıl geçti, gören duyan var mı? Yok. Bugün elimizde ne Altay tankı var ne de Tank Palet Fabrikası var” diye konuştu.

AKP’NİN UYGULADIĞI GÖÇ SİYASETİ SINIRLARIMIZI ELEĞE ÇEVİRMİŞTİR

Konuşmasında “Millî güvenliğimiz açısından diğer önemli konu da sınır güvenliğimizdir” diyen Milletvekili Ataş, mülteci sorununa da değindi. Ataş, “AKP’nin yıllardır uyguladığı açık kapı politikası, hatalı göç siyaseti sınırlarımızın eleğe çevrilmesine, milyonlarca sığınmacının ve kaçak göçmenin ülkemize girmesine sebebiyet vermiştir” dedi.

ERGENEKON'LA BAŞLAYIP 15 TEMMUZLA DEVAM EDEN SÜREÇTE SADAT DANIŞMANLIĞINDA YAPILAN DÜZENLEMELERLE ORDUMUZUN TEMELİNE ÂDETA DİNAMİT KOYMUŞTUR

Milletvekili Ataş, şu ifadeleri kullandı: Geçtiğimiz cuma günü, Millî Savunma Komisyonu olarak hudut karakollarına ziyaret gerçekleştirdik, gördüğümüz manzara bizi memnun etti. Bugün, ülkemize milyonlarca sığınmacı ve kaçağın girmesinde biz kesinlikle askerimizi suçlamıyoruz, ordunun zafiyeti yok; iktidarın zafiyeti ise çok. Bu yüzden, iktidara sormamız lazım: Bu zamana kadar niye sınırlarımız güvene almadınız? Neden bugün askerimize verdiğiniz teknolojik donanımı sınırlarımızdan akın akın insan geçerken vermediniz? Neden ülkemizi dünyada en fazla sığınmacı ve kaçak barındıran ülke konumuna getirdiniz? AKP’nin yıllardır uyguladığı açık kapı politikası, hatalı göç siyaseti sınırlarımızın eleğe çevrilmesine, kaçakçılık ve sınırdan uyuşturucu geçişlerinin artmasına neden olmuş, milyonlarca sığınmacının ve kaçak göçmenin ülkemize girmesine sebebiyet vermiştir. AKP bir taraftan ülkeyi dünyanın mülteci kampı hâline getirmiş, diğer taraftan ise bu kişilere vatandaşlık dağıtma telaşına düşmüştür. AKP bu asil milletin vatandaşlığını babasının tapusuymuş gibi dağıtırken terör örgütü mensuplarına dahi vatandaşlık verme gafletine düşmüş, ülkemizi millî güvenlik açısından büyük risklerle karşı karşıya bırakmıştır. Yine, her zaman olduğu gibi, AKP’nin siyasi hatalarını Türk ordusu telafi etmeye çalışmaktadır. Türk ordusunun tarihî bir süreç içerisinde teamülleri olan bir yapısı vardır ancak AKP, ordunun binlerce yıllık teamüllerini hiçe saymış, Ergenekon'la başlayıp 15 Temmuzla devam eden süreçte SADAT danışmanlığında yapılan düzenlemelerle ordumuzun temeline âdeta dinamit koymuştur. AKP döneminde ordumuzun içine sızan bir grup hainin gerçekleştirdiği darbe girişimi ordunun tümüne mal edilmeye çalışılarak kahraman Türk ordusu âdeta cezalandırılmıştır. Genelkurmay ve kuvvet komutanlıkları arasındaki sıkı emir komuta zinciri koparılmış, Genelkurmay ve kuvvet komutanlarının birçok yetkisi elinden alınarak Bakanlığa verilmiştir. Bugün geldiğimiz noktada kuvvet komutanlarının subay ve astsubayları tayin etme yetkisi dahi bulunmamaktadır.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PEYGAMBER OCAĞIDIR. KIŞLAYA SİYASET SOKULMAMALIDIR! ASKERLERİMİZİN YAŞADIĞI SORUNLARI KAPSAMLI ŞEKİLDE İYİ PARTİ İKTİDARINDA ÇÖZECEĞİZ

Askerî okulların kapatılarak sivillerin rektörlüğünü yaptığı Milli Savunma Üniversitesi kurulduğunu belirten Milletvekili Ataş, kışlaya siyaset sokulmaması gerektiğine vurgu yaptı. İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Türkiye'ye modern tıbbı getiren Askerî Tıp Akademisi ve askerî hastaneler kapatılmıştır. TSK'nin ayrılmaz parçası olan Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hayatında tek bir güvenlik makalesi dahi okumadığını söyleyen, cumhuriyet tarihinin en tartışmalı İçişleri Bakanına bağlanmıştır. Yüksek Askeri Şura ilgisiz, ilgili sivillerle doldurulmuş, kahraman askerler emekli edilip yandaşlara yer açılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri Peygamber ocağıdır. Kışlaya siyaset sokulmamalıdır. Kışlaya siyaset girdiğinde Balkan Harbi faciasını yaşadık, 15 Temmuzda olanları hep birlikte gördük. Evet, asker siyasetin emrinde olsun ancak asla siyasetin oyuncağı olmasın. Bu yüzden ordu içinde siyaset, mezhep, tarikat ve cemaat yapılanmalarına, SADAT gibi ne olduğu belirsiz yapılara asla müsaade edilmemeli, liyakat ve ehliyet tam olarak uygulanmalıdır. Beş yıldır söylediğimiz gibi ordudan ayrılan eğitim, sağlık, jandarma, sahil güvenlik ve diğer tüm parçalar tekrar asıl gövdeye eklenmelidir. Subayı, astsubayı, uzman jandarmayı, uzman çavuşları, uzman er, erbaşları ve sivil memurları kapsayan, sorunlarının tamamını çözen bir çalışma yapılmalıdır. Binbaşıların maaş ve makam tazminatı sorunundan sözleşmeli personelin gelecek kaygısına, uzman erbaşın özlük haklarındaki sıkıntılara kalıcı olarak çözüm getirilmelidir. Özellikle astsubaylara yıllardır söz verilen makam ve görev tazminatı sorununun çözülmesi gerekmektedir. Emekli astsubaylar artık eylem yapacak duruma gelmiştir ki bu da ordu içinde rahatsızlıklar yaratır. Artık bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum" şeklinde konuştu. 

Bu sorunların İYİ Parti iktidarında çözüme kavuşacağını belirten Milletvekili Dursun Ataş, “Bu sorunları AKP çözemez. İYİ Parti olarak biz çözeceğiz. Az kaldı” dedi.