Temmuz ayında milyonlarca emeklinin memurun maaşına altı aylık enflasyon verisine göre zam yapılacak olmasından dolayı yılın ilk dört ayındaki enflasyon verileri ile emekli maaşları için hesaplamalar gerçekleştiriliyor. Ocak, şubat, mart ve nisan ayı enflasyon rakamları baz alınarak yapılan hesaplamalara göre dört aylık enflasyon farkı yüzde 18,70 olarak belirlenirken, mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından bu oranın artacağı tahmin ediliyor. Bu çerçevede, emekli ve memurların yanı sıra asgari ücretli çalışanlar da maaşlarda artış olup olmayacağını merak ediyorlar.

Asgari Ücrete Zam Yapılacak Mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz süreçlerde yaptığı açıklamada asgari ücrete yıl içerisinde ara zam yapılmayacağını belirtmişti. Bu çerçevede, temmuz ayının ilk günlerinde Türkiye İstatistik Kurumu'nun haziran ayı enflasyon rakamlarını duyurmasının ardından yılın ilk altı ayındaki enflasyon verileri baz alınarak emekli ve memur maaşlarında artışa gidilecek. Söz konusu enflasyon verileri için hesaplamalar sürerken, asgari ücretli çalışanların maaşlarında eylül ayında artış sağlanacağına dair iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Söz konusu iddialar pek çok basın yayın organında yer alırken, asgari ücrete aralık ayında zam yapılacağı güçlü tahminler arasında bulunuyor.

Hesap Makinesi 3

Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ücrete yapılacak zam neticesinde 2025 yılı boyunca asgari ücretli çalışanların ne kadar maaş alacağı merak ediliyor. Asgari ücret zammının belirlenebilmesi için aralık ayında işçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geleceği düşünülüyor. Bu çerçevede, aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantılar neticesinde asgari ücretli çalışanların maaş zammı belli olacak. Asgari ücret zammı için henüz oran telaffuz edilmedi ancak yüzde 40 dolaylarında artış gerçekleşeceğine dair tahminler bulunuyor. Asgari ücrete yüzde 40 dolaylarında zam yapılması durumunda 2025 yılı boyunca geçerli olacak asgari ücret 23.000 TL civarında yer alabilir. Asgari ücret zammı için de önümüzdeki aylarda Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon verilerine ilişkin yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek.

Editör: Ali Ölmez