Temmuz ayında milyonlarca emeklinin ve memurun maaşına zam yapılacak olmasından dolayı asgari ücretli çalışanlar da temmuz ayında ara zam olup olmayacağını merak ediyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan önceki haftalarda yaptığı açıklamalarda temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtmişti. Bu çerçevede, temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağının netlik kazanmasının ardından asgari ücret zammı ile ilgili araştırmalar sürüyor. Asgari ücretin hangi tarihte zamlanacağı ve gerçekleşecek artış neticesinde asgari ücretin kaç TL olacağı araştırılan konular arasında yer alıyor.

Asgari Ücret Zammı 2024

Asgari ücret tespit komisyonu yıl sonunda işçi ve işveren temsilcilerinin bir araya gelmesiyle toplanması beklenirken, SGK başuzmanı İsa Karakaş asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu. Eylül ayında asgari ücrete zam yapılabileceğini belirten Karakaş TGRT Haber’de yaptığı açıklamada:

”Açlık sınırı 20 bin TL'ye yaklaşmışken asgari ücretin 17 bin TL'nin altında kalması yasal düzenlemenin ruhuna ve özüne aykırıdır. Enflasyonla mücadele ediyoruz ancak bu enflasyonun yükünü sadece çalışanlara yüklenmemesi gerekiyor. Zamlar kamuoyuna duyurulduktan sonra, eylül ayı gibi asgari ücrete bir ara zam gelebilir. Bu yönde duyumlar aldık. Çünkü emekli ve memura yapılacak zam sonrası oranlar değişecek, bu da genel zamlara yansıyacak. Kulis bilgisi olarak bu tarz duyumlar aldık” dedi.

Hesap Makinesi Gorseli 2 3

Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

SGK başuzmanı İsa Karakaş eylül ayında asgari ücrete zam yapılabileceğine dair kulis bilgilerinin yer aldığını belirtirken, asgari ücret tespit komisyonunun aralık ayında toplanacağına dair de iddialar gündeme geliyor. Bu çerçevede, 2024 yılının son haftalarında 2025 yılı boyunca geçerli olacak asgari ücretin belirlenebilmesi için asgari ücret tespit komisyonu bir araya gelebilir. Asgari ücret tespit komisyonunda gerçekleşecek toplantılar neticesinde 2025 yılı boyunca asgari ücretli çalışanların alacağı maaşlar belli olacak. Asgari ücretli çalışanlar da asgari ücret tespit komisyonu ile ilgili gelişmeleri yakından takip edecekler.

Editör: Ali Ölmez