Türkiye İstatistik Kurumu milyonlarca emeklinin ve memurun merakla beklediği mayıs ayı enflasyon rakamlarını bugün itibariyle duyurdu. Ocak ayında yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53, mart ayında yüzde 3,16, nisan ayında yüzde 3.18 ve mayıs ayında yüzde 3,37 enflasyon ortaya çıkarken, söz konusu enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yılın ilk beş ayındaki enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlenirken, enflasyon farkı ile emekli ve memur maaş zamları için hesaplamalar gerçekleştiriyor. Emekli ve memur maaşlarının hangi oranda zamlanacağının yanı sıra, asgari ücretli çalışan milyonlarca kişi de asgari ücret zammı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Bu çerçevede, asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı ve asgari ücretin hangi tarihte zamlanacağı haziran ayının ilk günlerinde araştırılıyor.

Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak Mı?

Temmuz ayında milyonlarca emeklinin ve memurun maaşına altı aylık enflasyon verisine göre zam yapılacak. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının bugün itibariyle açıklamasının ardından emekli ve memur maaşları için oranlar netleşmeye başlarken, asgari ücret zammı da araştırılıyor. Asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılmayacağını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz günlerde duyurdu. Bu çerçevede, temmuz ayında asgari ücrete ara zam beklenmiyor. Asgari ücretli çalışanlar da asgari ücretin hangi tarihte zamlanacağı ve gerçekleşecek artış neticesinde asgari ücretin kaç TL olacağı merak ediliyor.

Hesap Makinesi Gorseli 2 3

Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ürete Temmuz ayında ara zam yapılmayacağı netlik kazanırken, asgari ücretli çalışanlar da zam tarihini ve gerçekleşecek olan artışı merak ediyorlar. Asgari ücret zammının tarihine ilişkin henüz açıklama gelmedi ancak asgari ücret tespit komisyonu aralık ayının son haftalarında bir araya gelmesi bekleniyor. İşçi ve işveren temsilcilerinin gerçekleştireceği toplantılar neticesinde 2025 yılı boyunca geçerli olacak asgari ücret belirlenecek. Söz konusu toplantılar neticesinde asgari ücretin 20.000 TL'nin üzerine çıkması bekleniyor. Asgari ücret zammının netlik kazanmasının ardından 2025 yılına girmeden önce aralık ayının son haftalarında kamuoyuna bilgi verilebilir.

Editör: Ali Ölmez