Mehmet Şimşek’in bakanlık teklifini reddetme nedeni nedir?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “tekrar ekonominin başına geç” teklifinin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından reddedilmesi, uluslararası basında da yankılanmaya devam ediyor.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ta dün “Erdoğan seçimler öncesinde ekonomik güvenilirliğini kurtarmaya çalışıyor” başlığıyla yayımlanan haberde, Şimşek’in dönüş teklifini reddetmesine, AKP’nin ekonomi politikaları nedeniyle yaşadığı sorunlara ve muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anketlerde önde olmasına değinildi.

“İmaj yenileme artık zor”

İsmi açıklanmayan AKP’li yetkililere ve analistlere dayandırılan haberde, uluslararası yatırımcıların saygı duyduğu Şimşek’in siyasete geri dönüşü kabul etmemesinin, tarihi seçimlere iki aydan kısa bir süre kalan Erdoğan’ın ekonomik güvenilirliğini yeniden inşa etme çabalarını zorlaştırdığına işaret edildi.

Haberde “Analistler ve yatırımcılar, Şimşek olayının, politikaları yaşam maliyeti krizi yaratan, ekonomi ve finansal piyasaları büyük ölçüde devlet kontrolü altına alan bir hükümetin imajını yenilemenin zorluğunu gösteriyor” denildi.

Aksoy Araştırma’dan Ertan Aksoy, “Şimşek’in saflara katılmayı reddetmesi, hükümete desteğin azaldığının ne ilk ne de son göstergesidir” dedi.

“Ekonomik tabloyla ilgili sorun yaşıyoruz”

Ajansa konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, AKP içinde Şimşek’in dönüşüne karşı çıkanların da bulunduğunu ve partide bu konuda bir bölünme olduğunu ancak Erdoğan-Şimşek görüşmesinden “istenmeyen” bir sonuç çıktığını söyledi. Söz konusu yetkili, seçim kampanyası öncesinde partinin ekonomi platformunu gözden geçirmesi gerekebileceğini söyledi.