Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Dikmen Hakimevi’nde düzenlenen “Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı”nın açılış törenine katıldı. Programa Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, yargı mensupları ve akademisyenler iştirak etti.
Çalıştayda konuşan Bakan Tunç, hukuk devletinin yalnızca kanunlarla değil, bu kanunların adil, tarafsız ve etkin biçimde uygulanmasıyla anlam kazandığını vurguladı. Yargılama hukukunun kişilerin adalete açılan ilk kapısı olduğunu belirten Tunç, “Usûlün olmadığı yerde adalet değil, keyfilik hüküm sürer. Keyfiliğe teslim edilen bir karar, hukuken doğru olsa da vicdanen eksiktir” dedi.
Yargı alanında son 23 yılda hayata geçirilen reformlara değinen Bakan Tunç, Ceza, Borçlar, Ticaret ve Hukuk Muhakemeleri Kanunlarının çağın gereklerine uygun şekilde yenilendiğini aktardı. 2011 yılında yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile birlikte modern ve sade bir yargılama sisteminin oluşturulmasının amaçlandığını ifade etti.
“e-Duruşma ile 3 milyon 289 bin duruşma yapıldı”
2020 yılında başlatılan e-Duruşma uygulamasının yaygınlaştığını söyleyen Tunç, “e-Duruşma sisteminin kurulu olduğu 2 bin 972 hukuk mahkemesinde bugüne kadar 3 milyon 289 bin e-Duruşma yapıldı” dedi.
“E-tebligatla 20 milyar TL tasarruf”
Elektronik tebligat sisteminin 2019’dan bu yana aktif olduğunu belirten Tunç, “Bugüne kadar 285 milyon 190 bin e-tebligat gönderildi. Bu sayede 20 milyar 128 milyon 837 bin lira tasarruf sağladık. Ayrıca 169 bin 688 ağaç kesilmekten kurtarıldı, 9 bin 982 ton kâğıt tasarrufu elde edildi” açıklamasında bulundu.
“Hukuk mahkemelerinde etkinlik artırıldı”
Adli yardımın yaygınlaştırılması, bölge adliye mahkemelerinin etkinliğinin artırılması, tahkim sisteminin işlerliğinin güçlendirilmesi ve yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması gibi birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Tunç, delil avansı uygulamasının kaldırıldığını ve sulh ile arabuluculuğun daha etkin hale getirildiğini kaydetti.
“Kira davalarında 356 bin arabuluculuk başvurusu”
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin verileri de paylaşan Bakan Tunç, 2013’ten bu yana toplam 7 milyon 591 bin arabuluculuk başvurusu yapıldığını, bu başvuruların yüzde 63’ünün anlaşmayla sonuçlandığını söyledi. Sadece kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül 2023’ten bu yana 356 bin 953 başvuru yapıldığını kaydeden Tunç, bu başvurulardan 128 bin 922’sinin çözüme kavuştuğunu ifade etti.