Yeni banknotların basılıp basılmayacağına dair belirli aralıklarla çeşitli iddialar gündeme gelirken, Merkez Bankası bugüne kadar yeni banknot için çalışma gerçekleştirmemişti. Son dönemlerde yeniden 500 TL ve 1000 TL banknot basılacağına dair iddialar konuşulurken, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da milletvekillerinin konuya ilişkin sorduğu soruya dair açıklamalarda bulundu.

500 TL ve 1000 TL Basılacak Mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştirdi. Söz konusu sunumda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başkan Karahan yeni banknotların basılıp basılmayacağına ilişkin bilgi verdi. Üst banknotlara ihtiyaç olup olmadığının teknik analizler sonucu ortaya çıkacağını belirten Karahan:

‘’Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor. Bu kapsamda, kupür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz. Bir karar verildiğinde, bu kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır’’ dedi.

Hesap Makinesi 3

Asgari Ücret Zammı Açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan asgari ücret artışı ile ilgili de sorulara yanıt verdi. Asgari ücrete ara zam tartışmaları hakkında daha önce tek seferlik artış planlanladığı yönündeki açıklamaların yapıldığını belirten Başkan Karahan, enflasyon tahminlerinin de bu doğrultuda olduğunu belirterek:

“Tabii bir numaralı risk olarak gördüğümüz şey bizim beklentimizin bir miktar üzerinde gerçekleşen asgari ücret artışı. Biz tabii kasım ayında patikamızı oluştururken, tahminlerimizi oluştururken tek bir sayı üzerine yapmadık bütün planımızı ama bir aralıkta olacağını değerlendirdik. Yıl sonunda açıklanan gerçekleşme bu aralığın içinde fakat üst banda yakın. Fakat bu tek başına bizim enflasyon patikamızı rayından çıkaracak boyutta bir gelişme değil” dedi.

Editör: Ali Ölmez