Türkiye’deki en çok intihar vakalarının görüldüğü kentlerden Kayseri’de zorlu hayat şartları vatandaşları olumsuz yönde etkiliyor. Peki, 2021 yılında Kayseri’deki intihar oranları nedir? Kayseri’de neden intihar vakaları arttı? Kayseri’deki intihar eden vatandaşların sorunları neler oldu? İşte detaylar…

 Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak dünyayı etkisi altına alan korona virüsü (covid-19) insanlık tarihine damga vurdu. 2020 yılının sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada zorlu geçmesine neden olan korona virüsü hem sosyal hayatı hem de ekonomiyi olumsuz yönde etkiledi. Ekonomik sorunlar, sosyalleşememe, kişisel izolasyonun neden olduğu psikolojik sorunlar insanların hayata tutunma gücünün azalmasına neden oldu. Türkiye’deki intihar oranlarının arttığı görüldü. İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli ticari merkezlerinden olan Kayseri’de de hayat şartlarının zorlaşması vatandaşların psikolojik buhrana girmesine neden oldu. 16 bin 970 kilometrelik alan üzerine kurulan Kayseri kentinde bir milyon 358 bin kişi hayatını sürdürüyor.

 Kent nüfusunun her geçen gün arttığı gözlemlenirken; vatandaşların yaşam tarzlarında da değişiklikler meydana geldi. Anadolu kültürü ve geleneğinin hakim olduğu Kayseri’de yardımseverlerin etkin rol üstlendiği biliniyor. Ticarette Ahilik kültürünün izlerini taşıyan kentte değişen yaşam şartlarıyla birlikte hayatta farklı yönlerde ilerlemeye başladı. Bu durum Kayseri’deki yardımlaşma kültürünün azalmasına, kapitalist sistemin zincirlerinin baskısının artmasına neden oldu. Kentin en önemli gelir kaynakları ticaret, sanayi, madencilik, tarım ve hayvancılık alanındaki faaliyetlerin azalması işsizlik sorununu gündeme getirdi. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik, hayat şartlarının zorlaşması, enflasyonun yükselmesi, döviz oranlarının artması ve pahalılık vatandaşların hayat kalitesinin düşmesine neden oldu. Kayseri’deki intihar oranlarının artmasındaki en önemli faktör işsizlik olarak karşımıza çıkıyor.

 Dünyayı etkilen salgın hastalık korona virüsü ile birlikte işsizliğin yükselmesi ise vatandaşlara inen son darbe olarak değerlendiriliyor. Huzur şehri olarak nitelendirilen Kayseri’deki intihar vakalarına ek olarak cinayetlerinde arttığı gözlemleniyor. Hemen hemen üç günde bir intihar ya da cinayat vakası olaylarının görüldüğü Kayseri’de durumun vahameti toplumsal bir sorun haline dönüştü. Farklı yaş  ve sosyal statülere sahip kişilerin intihar etmesi ise ayrı bir sosyolojik durum olarak değerlendiriliyor. İntihar eden vatandaşların en sık kullandığı yöntemin apartman balkonundan atlamak, kesici veya delici aletle ölümcül yaralar açmak, su borularına halat bağlayarak kendilerini boşluğa bırakmak şeklinde karşımıza çıkıyor. İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş tarafından Kayseri’deki intihar ve cinayet vakalarındaki artış sorunu TBMM’ye taşındı. Kayseri’deki toplumsal sorunun köküne inilmesi gerektiğini savunan milletvekili Dursun Ataş, yetkililerin bir an önce önlem almasını ve vaka sayılarının azalması için harekete geçmesini istedi.

 Kayseri’deki intihar vakaları arasında 91 yaşındaki Ali T.’nin evinin balkonundan atlayarak intihar etmesi şaşkınlık yaratmıştı. Özellikle yüksek yaş gruplarına mensup vatandaşların intihar oranlarındaki artış tepkilere neden oldu. Uzmanlar korona virüsü nedeniyle uzaktan eğitim almak zorunda kalan gençlerin intihara meyil gösterebilecekleri noktasında uyarıda bulunuyor. Ergenlik döneminde bulunan gençlerin sosyal hayata dahil olmaması psikolojileri üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Geleceğe güvenle bakmayan gençlerin intiharı bir çözüm yolu olarak değerlendirilmesi uyarısı yapılıyor.TUİK verilerine göre son 17 yıl içerisinde Türkiye genelinde 50 bin 378 vatandaşın intihar ettiği açıklandı.

Kayseri intihar vakalarındaki hızlı artışın temelinde yatan işsizlik ve gelecek endişesi problemlerine çözüm üretilmesi bekleniyor. Kayseri 2021 intihar vakaları oranının yükselmesine engel olmak için harekete geçen yerel yöneticiler toplumsal dayanışma faktörü üzerinde duruyor. Belediyelere vatandaşlara ücretsiz olarak psikoloji destek hattı hizmeti sunmaya başladı. Yaşlı vatandaşların yetkililer tarafından evlerinde ziyaret edilmesine karar verildi.