Bir anda Dünya gündemine oturan zika virüsü hakkında bilinmeyenler. Zika virüsü nedir ?belirtileri nasıl ortaya çıkar ?Yayılımı nasıl olur?

Brezilyada binlerce kişiyi esir alan ve 20 den fazla ülkede görülen zika virisü bir küresel sağlık tehdidi olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni doağn bebeklerde görülen mikrosefali (küçük kafa ) olarak da tanımlanan bu hastalık ‘aedes aeogypti’ cinsi sivri sineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü iel yayılıyor.

Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5 32 santimetre daha küçük.The new york Times’ın haberine göre ilk olarak Uganda’da 1947’de Zika ormanlarında çıkan virüsün Afrika ve Asya’da görüldüğü biliniyor. Ancak geniş coğrafyalara yayılması Batı yarı kürede Mayıs ayında yayılarak Brezilyya da virüsün patlaması ile gerçekleşti

bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beyinin yetersiz gelişmesine neden oluyor. Bebek öümlerine sebep olan virüsün algın kaynakılı ölüm oranlarını arttırmasından endişe ediliyor.

Peki virüsün belirtileri nelerdir.

Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre Zika virüsü’ ateş baş ağrısı gözlerde kızarma, kusma döküntü,kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler gösteriyor’.

Peki tedavisi Nası?

Hastalık için özgün bir tedavi yada önleyici aşılar henüz geliştirilmedi. Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur.

Bakanlık koruma için sivrisinek kovucular kullanmak ve uzun kollu kıyafetler giymek, sineklerden arındırılmış mekanlar seçmek gibi önerilerde bulundu.