Türk Yoğun Bakım Derneği hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde boş yatak bulmakta zorlandıklarını açıkladı. Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Necmettin Ünal ‘’ Özel hastaneler, para için hastaları aylarca yoğun bakımda tutuyor’’ dedi.

Türkiye yoğun bakım hasta yatağı sayısını konusunda dünya lideri fakat hastaların yatak boş yatak bulmakta büyük sıkıntı çektiklerini  belirten Prof. Necmettin Ünal ‘’ yoğun bakım yataklarının yüzde 60’ı özel hastanelerde. SGK’dan para almak için hastaları aylarca boş yere yoğun bakımda tutuyorlar.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.

Türkiye Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yoğun bakım hasta yatağı sayısı bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. Rakamsal verilere göre her 100 kişiye 44 yoğun bakım yatağı düşüyor. Dünyada sayısal verilere göre birinci gelsek de yoğun bakım servislerinde boş yatak bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu durumda da yoğun bakımda tedavi alması gereken hastalar boş yatak olmadığı için ya kat servislerinde yada acil servislerde tedavi altına alınıyor.

Prof. Dr. Mehmet Ünal hastanelerde yoğun bakım servisinin boş olmama nedenini özel hastanelere bağlıyor ve sözlerine devam eden Ünal ‘’ Çünkü yoğun bakım hizmetleri yüksek maliyetlidir ve SGK bu masrafları karşılıyor. Ama bizde devlet hastanelerindeki hastalar, özel hastanelerin yoğun bakımına gönderiliyor. Özel hastanelerin yoğun bakım servislerinin en az yarısı, SGK’dan para almak için kurulmuş. Özellerde kliniklerden alınıp ameliyat sonrası yoğun bakıma çıkarılan hastalar, bir daha kliniğe dönemiyor. İhtiyacı olmayan hastalar aylarca yoğun bakımda tutuluyor. Haliyle yoğun bakım servislerinde yer bulmak imkansız oluyor. Çok fazla torpil devreye giriyor. Yoğun bakım ve taburcu kurallarının uygulanması konusunda ciddi denetim eksikleri var. Biri buna ‘Dur’ demeli, devlet parasını çöpe atmamalı.