Önceki yazımızda kolajen takviyelerinden ve ilaç/besin olarak alınabilen birçok fonksiyonel gıdanın varlığından söz etmiştik. Bu yazımızda ise yine günümüzde adını yeni duymaya başladığımız ama özellikle uzak doğuda sıkça kullanılan bir ürün olan “Matcha Çayı” ndan bahsedeceğiz.

Öncelikle hemen belirtmeliyim ki bu çayın zayıflamak için kullanılan, zararları kanıtlanmış tuhaf karışımlar, tozlar, çaylar ile hiçbir alakası yok. Aslında ismi ne kadar alışılmadık gelse de matcha çayı yeşilçaydan üretilen ince toz haline getirilmiş, oksitlenmemiş ve fermente edilmemiş yeşilçaydır. Yeşilçay yetiştirilirken hasattan 20 gün kadar önce üzeri örtülerek güneş ışınlarından korunur ve çok daha yüksek antioksidan, klorofil ve çeşitli mineral değerlerine sahip olur. Daha sonra hasat edilir ve toz hale getirilir, kına benzeri bir doku şeklinde paketlenir. Dolayısı ile normalde demleme olarak içtiğimiz yeşilçayın çok daha kaliteli formunu toz halinde doğrudan yediğimizi düşünebiliriz. 

Matcha çayı önemli miktarda manganez, bakır, demir, magnezyum ve çinko içerir. Ayrıca içeriğinde kateşin, teanin ve kafein barındırır. Ve tüm bu maddelerin sağlığımız üzerinde bir hayli olumlu etkisi vardır. 

Bu etkilerden en önemlisi yüksek antioksidan içeriği nedeniyle yaşlılıkla savaşması, hücre hasarını gidermesi, kalp sağlığına iyi gelmesi ve kanser karşıtı etkisi ile doğanın bize sunduğu nimetlerden biri olmasıdır.  Zaten bir besin “antioksidan” özelliği taşıyorsa mutlaka hayatınızda yeri olmalıdır. 

Yapılan çalışmalara göre yeşilçay içenler daha az bilişsel bozukluğa sahiptirler. Ve bunu matcha formunda tüketmek stresin neden olduğu bilişsel sorunları azaltabilirken dikkat bozukluklarına iyi gelebilmektedir. Özellikle orta yaş ve yaşlı bireylerde zihin aktivitesini net bir şekilde geliştirmektedir. 

Bir diğer dikkat çekici çalışma ise fareler üzerinde yapılan bir anksiyete düzeyi ölçüm çalışmasıdır. Bu çalışmada matcha çayı verilen farelerin dopamin ve seratonin aktivasyonunun arttığı ve anksiyete giderici ilaç kullananlardaki gibi etkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır.  Ayrıca matcha çayı sigara ve alkolün vücuda verdiği zararlarla savaşabilmektedir. 

Peki zayıflamada etkisi var mıdır?
Öncelikle bilmeliyiz ki hiçbir ürün tek başına zayıflatamaz. Sağlıklı bir beslenme düzeni, dengeli bir spor programı ve yeterli su içmek bu işin olmazsa olmazıdır. Ancak bu çayın kafein içeriği, enerji verme gücü, kalp sağlığı ve psikolojik faktörleri iyileştirme gücü dolaylı yönden kilo verdirmeye yardımcı olabilir. Yani kaliteli bir yaşam tarzına sahip insanlarda ekstra faydalar getirebilir. 

Peki bu çayı nasıl kullanabiliriz? 
Öncelikle bu çay hamileler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler ise tercihen ilk birkaç ayda kullanmamalı, ilerleyen aylarda düşük miktarlarla başlamalıdır. Günlük 5 gr kullanımı geçilmemelidir. İdeal kullanımı çok tepeleme olmayan bir çay kaşığı şeklindedir.

Bu ürün toz halinde olduğu için düşünebileceğiniz her türlü kek, kurabiye, tatlı, omlet gibi üründe kullanılabilir. Tüm ürüne güzel bir yeşil renk verecek ve görsel tatmini artıracaktır. Ayrıca ısı maruziyeti veya bu yiyeceklerin hazırlanma süreci faydasında ciddi bir kayıp yaratmayacaktır.

Ancak danışanlarıma önerdiğim ve benim kullanmayı sevdiğim iki versiyonu şu şekilde; ben bu tozu günlük 1 çay kaşığı kadar tek kullanımlık bir kefir şişesine ekliyor ve iyice çalkalayarak sabah aç karna kullanıyorum. Aynı zamanda güzel bir probiyotik kaynağı olan kefirin aç karna kullanılması da  yararlılığını artırıyor. Dolayısı ise probiyotik+antioksidan deposu mucize bir içecek haline geliyor.

İkinci olarak kullandığım ve Kore, Japonya gibi ülkelerde neredeyse her gün kullanılan versiyonu ise latte şeklinde hazırlanmasıdır. 1 çay kaşığı tepeleme matcha tozu 1 yemek kaşığı sıcak suyla homojen hale gelene kadar çırpılır. Daha sonra içine 200 ml sıcak süt ve 1 tatlı kaşığı bal eklenerek karıştırılır ve latte haline getirilir. Akşam geç saatlerden ziyade gün içinde tüketilmesi uyku düzenini etkilemeyeceğinden daha doğrudur. 

Sonuç olarak matcha çayı oldukça sağlıklı, dört dörtlük bir besindir. Sağlığını iyileştirmek isteyen herkes bu güzel ürüne bir şans tanıyabilir..

Herkese mutlu haftalar !