3 üniversitenin bulunduğu Kayseri toplamda 75 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Öğrenciler, belki de hayatlarında ilk kez Kayseri’ye gelerek eğitimleri için yerleşmeye başlıyor. Farklı bir şehirde üniversite okumanın zorlukları vardır.

 Ailenizden uzakta olmanız bir yana hayat tarzınız da değişim göstermek zorunda kalır. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden Anadolu’ya okumaya gelen öğrencilerin zorluk yaşadığı görülmektedir. Lakin, aynı zorlukların Kayseri özelinde yerini rahatlığa bıraktığına inanıyorum. Özellikle hayat standartları açısından Kayseri’nin rahatlığını başka şehirde bulmaları çok zor olacaktır. Gecekondulaşmanın bittiği Kayseri’de öğrencilerin konakladığı yerler modern apartman daireleridir.

 İstanbul’da ailesiyle birlikte gecekonduda yaşayan birinin Kayseri’de apartman dairesinde oturarak öğrencilik hayatını sürdürdüğü görülmektedir. Aynı şekilde ulaşım ücretleri de Kayseri’de düşüktür. Ücretin yanı sıra kolaylığına da dikkat çekmemiz gerekiyor. Tranvaya binerek şehrin bir ucundan öteki ucuna tek bir biletle ulaşabilirsiniz. Özellikle Erciyes Üniversitesinin bulunduğu Talas ilçesi okula yakınlığı nedeniyle öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Yürüyerek okula gidip gelebilmenin lüksünü büyük şehirlerden gelen öğrenciler fark etmektedir. Kayseri’nin sosyal hayatının gelişmesinde üniversite öğrencilerinin katkıları bulunmaktadır. Talas ilçesi, kent içerisinde öğrencilerin en yoğun olduğu bölgedir. Bu yüzden de tamamen öğrencilerin ihtiyaçları ve tercihleri doğrultusunda şekillenmiştir. Alışveriş merkezleri, kafetaryalar ve restorantlar öğrenci bütçelerine uygun şekilde hizmet vermektedir. Öğrenciler, şehir merkezine gitmeden bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.

 Sosyal hayatın renklenmesi, şehir kültürünün zenginleşmesine katkı sağlayan öğrenciler Kayseri’de hiçbir sıkıntı yaşamadan eğitimlerine odaklanabilir. Ayrıca, Kayserili hayırseverler öğrencilere burslar vermektedir. Öğrenciye yardım elini uzatmaktan kaçınmayan Kayserililer, geleceğimizin mimarı gençleri koruyup gözetmektedir. Öğrenciler ailelerine maddi yükleri olmadan eğitimlerini tamamlayabilir. Part time iş imkanları verilen öğrenciler bir yandan okurken bir yandan da para kazanmaktadır.