Bu akşam İçişleri Bakanlığınca 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanların saat 00:00'dan sonra sokağa çıkma yasağı geldi! Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, olağanüstü toplantı yaptı, önemli kararlar alındı!

İçişleri Bakanlığı’nın 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalar için sokağa çıkma yasağı ilan etmesinin ardından Kayseri Valiliği alarm durumuna geçti.

Vali Şehmus Günaydın başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik ve ilgili kurum ve kuruluşların yöneticilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı.

Alınacak tedbirlerin konuşulduğu toplantıdan çıkan kararlarla ilgili Kayseri Valisi Şehmus Günaydın açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İçişleri Bakanlığımızın emirleri doğrultusunda ilimizde uygulanacak olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkmasının sınırlandırılması ile ilgili 112 Acil Hizmetleri Müdürlüğü toplantı salonunda Valimiz Şehmus Günaydın başkanlığında toplantı yapıldı.

Toplantıya Valimiz Şehmus Günaydın’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik ve ilgili kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı.

5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C maddesi gereğince İlimiz genelinde 22/03/2020 saat 24:00 dan sonra birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısın-dan son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı toplumsal alanlarda virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması nedeniyle en temel risk unsuru olan 65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemi düşük ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşlarımızın açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri ve sokağa çıkmaları sınırlandırılmıştır.

Bu kararın yürürlüğe girmesi ile birlikte;

1- İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması; temel ihtiyaçlarını karşılamak için ilimizde Vali’nin tüm ilçelerimizde ise kaymakamlarımızın başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulacaktır.

2- İlde vali, ilçelerde kaymakamlar tarafından 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın sağlık başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacaktır. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlarımız 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebileceklerdir. Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda başta kolluk birimleri olmak üzere yeteri kadar kamu görevlisi/ekip ve araç görevlendirilecektir.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin kaymakamlar tarafından gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması için ilgili birim/kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyon sağlanacak, tüm sıralı/sorumlu amirler tarafından uygulama yakinen takip edilerek, herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir.

Yukarıda belirtilen yasaklama kararlarına uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66.maddesi hükmü çerçevesinde işlem yapılacaktır.