İntihar, kişinin kendi isteğiyle yaşamına son vermesi anlamına gelen son derece yıkıcı bir eylemdir. Türkiye’de özellikle Kayseri’de son zamanlarda intihar sayılarında olan artış hem üzücü hem de tedirgin edici oldu. 
 Özellikle son bir hafta içinde iki avukatın intiharı sarsıcı oldu. Tabi gerçek sebepleri bilebilmemizin pek de imkanı yok ancak söylentiler, ikisinin de son dönemlerde ruh sağlığının iyi olmadığı yönünde idi. 

Neden İntihar?

 İntihar, özünde “kendini yok etme”, deyim yerindeyse “kendini imha etme” anlamına gelen ve intiharı seçen bireyin yakınlarını derinden etkileyen bir eylemdir. Birey öylesine acı çekiyordur ki artık bu acıyı bitirmenin tek yolunun yaşamına son vermek olduğunu düşünür. Artık kendinden öylesine uzaklaşmıştır ki sevdiklerini, sevenlerini, eşini dostunu bile düşünemeyecek duruma gelmiştir. 

İntiharın Başlıca Sebepleri Nelerdir? 

Depresyon
Birey intihar ettiyse veya intihar girişiminde bulunduysa depresyonda olma ihtimali çok yüksektir. Depresyon ise çoğunlukla bireyin geçmişini karanlık, geleceğini ise umutsuz olarak algıladığı bir dönemdir. Bu dönemde intihar da dahil bireyin aldığı tüm kararlar çoğunlukla verimsizdir. 

Psikotik Bozukluk

Gerçekle bağını koparmış, olmayan sesler ve görüntülerin çoğunlukla yer aldığı şizofrenik vakaları, psikotik bozukluklar arasında sayabiliriz. İntihara götüren esas sebep ise bireylere “kendini öldürmesi gerektiğini” söyleyen iç sesleridir. 

Dürtüsellik (Alkol ve Madde Kullanımı) 

Alkol ve madde bağımlısı bireyler yapı olarak dürtüsel bireylerdir. Bu yüzden Alkol ve madde etkisi ile artan öfke ve mutsuzluk duyguları, azalan kaygıyla birlikte kişinin daha kolay ve korkusuzca kendine zarar vermesine, hatta hayatına son vermesine yol açabilir.

Birinin İntihar Etme İhtimalini Önceden Anlayabilir Miyiz?

İntihara meyilli bireyler çok alıngan, yapı olarak hassas, geçmişi ve geleceği hakkında hiç olumlu şeyler düşünmeyen bireylerdir. Bunlar başlı başına intiharı beraberinde getirmez ancak depresyona sebebiyet verebilir bu yüzden bu tarz belirtilere karşı da uyanık olmalıyız. Bunun dışında bir bireyin intihar girişimine yakın olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Bunlar :

  • Birey uzun süredir içe dönük bir yaşam sürüyorsa
  • İnsanlarla arasına mesafe koymuşsa, yalnız kalmışsa
  • Sürekli geleceği hakkında bir beklentisi ve umudu olmadığını ima eden söylemler ve davranışlarda bulunuyorsa
  • Kendine fiziksel olarak zarar veriyorsa (jilet atmak, saçlarını kesmek, kendini yaralamak) 
  • Eskiden yapmadığı tuhaf davranışlar sergilemeye başlıyorsa ( uzun uzun bakmak ya da duruma uygun olmayan şekilde gülmek veya ağlamak gibi) 

Bu liste daha da uzayabilir, ancak bireyin yakınları bir gariplik olduğunu muhakkak hissederler. Tam da durum böyle olduğunda hiç çekinmeden intihar riski konuşulmalıdır ve yakınları bu konudaki kaygılarını dile getirmelidir. En kısa zamanda da psikolojik destek için yardım istenmelidir. İntihar vakalarında psikolog ve psikiyatrist desteği eş zamanlı olarak alınmalıdır.