Kayseri İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından toplam 408 adet tarihi eser ele geçirildi. Tarihi eserleri yurt dışındaki alıcılara satmaya çalışan Y.K., M.Y. ve İ.T., M.T. adlı şahıslar yakalanarak haklarında adli işlem başlatıldı.

Kayseri’nin Yeşilhisar ve Develi ilçelerinde meydana gelen tarihi eser kaçakçılığına Jandarma İl Komutanlığı engel oldu. İlk olay Yeşilhisar’da gerçekleşti. Kazı çalışmaları sonucu 52 adet tarihi sikke bulan iki kardeş Y.K. ve M.Y. isimli şahıslar yakalandı. Jandarma’nın bir süredir takip ettiği Y.K. ve M.Y.’nin tarihi sikkeleri yurtdışında bulunan bir alıcıya satmak için anlaşma yaptığı tespit edildi. Jandarmanın ani baskını ile şaşkınlığa uğrayan kardeşler, tarihi sikkelerin miras yoluyla kendilerine geçtiğini savundu. Jandarma tarafından haklarında adli işlem başlatılırken; tarihi sikkelere de el konuldu.

Kayseri’deki ikinci tarihi eser kaçakçığı girişimi ise Develi’de yaşandı. Jandarma’nın istihbarat çalışması sonucu İ.T ve M.T. adlı şahısların toplam 408 adet tarihi eser bulduğu tespit edildi. 200 adet tarihi sikke, 29 adet tarihi yüzük ve küpe, 179 adet tarihi eser niteliği taşayan obje şahıslara ait araçta bulundu. Şüpheliler, tarihi eserler hakkında hiçbir bilgileri olmadığını, bilmedikleri kişiler tarafından kendilerine komple kurulduğunu iddia etti. Tarihi eserleri yurtdışına satacakları yönündeki iddiaları ise kabul etmedi. Jandarma İ.T. ve M.T. hakkında da adli işlem başlatırken, 408 adet tarihi eser koruma altına alındı. Öte yandan Jandarma ekipleri, Develi ve Yeşilhisar ilçelerinde emniyet güçlerinden gizli olarak kazı çalışmaları yürüten kişilerin peşine düştüklerini açıkladı. Şahısların farklı bölgelerde kazı çalışmaları yaptığı tespit edildi. Y.K., M.Y. kardeşler ile İ.T. ve M.T.’nin birlikte çalıştığı başka kişilerinde olduğu düşünülüyor.