MHP Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Kazım Yücel geçtiğimiz günlerde Kayseri'de lokantalarda insanlara yedirilen at ve eşek eti hakkında önemli açıklamada bulundu. Yücel Kayseri Ticaret Odasına da seslendi.

 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Kazım Yücel, Kayseri’de bazı restoranların kullandığı ürünlerde çıkan at ve eşek etine tepki göstererek, “Kayseri’de de ne kadar et ve eşek varsa bunlara kimlik belgesi verilsin, ölen hayvanlar belgelensin” dedi.

MHP Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Kazım Yücel, Kayseri’de geçtiğimiz günlerde bazı restoranların kullandığı ürünlerin içerisinde at ve eşek eti çıkmasına tepki gösterdi. Bu restoranlara ağır yükümlülüklerin verilmesi gerektiğini kaydeden Yücel, belediyelerin söz konusu restoranların ruhsatlarını iptal etmesi gerektiğini kaydetti.

Yücel, “Kayseri’de tarım müdürlüğü ekipleri 30 ton civarında at ve eşek eti tespit etmiş, bunları tüketen restoranları da deşifre etmiş. Bu restoranlar ‘Biz bu etleri şu kasaptan aldık’ demekle kurtulamazlar. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri bu restoranların etlerine el koyup yakmakla da bu konu kapanmaz. Bu etleri tüketiciye sunan firmaların ruhsatları belediyeler tarafından acilen iptal edilmelidir. Ticaret odalarımızı da davet ediyorum. Odalarımız bir oy peşinde olmamalıdırlar. Ticaret odalarımızda bu ticari vasıftaki firmalarımızı deşifre etmelidirler. 15 tane firmanın oyunu alacağız değil, ‘1 milyon 200 bin insanın sevgisini kazanacağız’ demeliler. Kayseri halkına dönemsel olarak at ve eşek eti yediren arkadaşlara Kayseri halkı gönlünden geçtiği şekilde en ağır ifadeleri kullanıyor ama yaptırımlarımız maalesef olmuyor, bu firmalarımız da hayatlarına devam ediyorlar. Etlerin fiyatının yüksek olmasından kaynaklı meydana gelen böylesine adi bir sektörü önüne geçilebilecek şeyler var. Ya et fiyatlarını ucuzlatacağız yada ürünü satanlarla ilgili çok ciddi yaptırımlarımız olması lazım” ifadelerini kullandı.

Büyükbaş hayvanların kimliği olduğu gibi Kayseri’de at ve eşeklere de kimlik çıkartılması gerektiğini, bu sayede de bu hayvanların kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Kazım Yücel, “Türkiye’de bulunan besim hanelerdeki hayvanların nasıl bir numarası var ve bunları kafaya göre kesilmiyorsa, öldüğünde de rapor ediliyorsa Kayseri’de de ne kadar et ve eşek varsa bunlara kimlik belgesi verilsin. Bu şahıslar bu hayvanların hayatta olduğunu dönemsel belgelesin ve öldüğü zamanda bunu bir birime bildirsin. Bu hayvanların etini tüketme şansı bırakmayalım. Kafaya göre ‘Bugün eşeğim vardı, yarın yok oldu’ ifadesini kullandırmayalım. Bunları kimlik belgeleri ile birlikte öldüğünü zamanda bir yere gömülsün. Bugün Kayseri’de 30 bin ton at ve eşek eti imha ediliyor. Bu kadar at ve eşeği nereden buluyorlar” diye konuştu.