Kayseri’de ‘Kırsalda Kadına Yönelik Çalışmalar’ konulu toplantı düzenlendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon bünyesinde gerçekleştirilen Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Alt Komisyonu üyesi milletvekilleri ve konunun uzmanları ile yapılan toplantıda kırsal alanda yaşayan kadınların daha güçlü olmasına ilişkin konular masaya yatırıldı.

 Kırsalda Kadına Yönelik Çalışmalar toplantısının açılış konuşmasını yapan Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, düzenlenilen toplantıda komisyonun çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir rapor oluşturulacağını ve bu rapor sonucunda da çözüm önerileri geliştirileceğini belirtti.

 Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ‘’ Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonumuz Türkiye büyük Millet Meclisi’nde 2009 yılında kanunla kurulmuş bir komisyondur. Komisyonumuzun alt komisyonları ver çeşitli alanlarda çalışan. Bugün milletvekili arkadaşlarımla beraber kırsal alanda kadının güçlendirilmesi ve kadın girişimcilerin desteklenmesi konulu kurduğumuz alt komisyon olarak buradayız. Biliyorsunuz kırsal alanda yaşayan nüfus Türkiye üçte birini oluşturuyor ve kırsalda yaşayanların çoğunu da kadınlar oluşturuyor. Kadınlarımızın kırsal alanda da çalışmaları hem mevsimlik tarım işçileri açısından mevcut hem de kırsalda yaşayanlar açısından. Komisyon olarak şunu amaçladık; kırsaldaki kadınlarımızın da ekonomiye katılması ve bulundukları bölgelerde girişimcilik faaliyetlerinde bulunabilmeleri. Tabi bu sadece girişimcilik için değil kırsalda yaşayan kadınlarında kamuya girişlerinin kolaylaştırılması için başlatılan bir uygulama olacaktır. Bizim bu konuda yaptığımız çok önemli çalışmalar var. Bunlar eğitim çalışmalarından tutun da hibe destek ihtiyacına varana kadar. Yaptığımız çalışmalarda şunu gördük, evet çok güzel destekler var ama bunların kadınlara ulaştırılması ve kadınların bu girişimden faydalanması için kırsaldaki kadınların öncelikle haberdar olması gerekiyor. Bu açıdan sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düştüğü kanaatindeyiz. Komisyon kararlarımız sonucu bir rapor oluşturacağız. Rapor sonunda çözüm önerilerimiz olacak. Yapılan çalışmaların tespiti olacak. Tarım Bakanlığımızın Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi kapsamında 2016 yılında hibe almaya hak kazanan 14 bin 978 çiftçinin yüzde 75’i 11 bin 203’ü kadın çiftçilerden oluşuyor.’’ dedi.