Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ihbar üzerine inceleme yaptıkları araçta 1 kilo 23 gram metamfetamin buldu. Uyuşturucu maddeyi arabanın motor kısmında bulan polisler, 3 kişiyi gözaltına aldı.

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından, İstanbul’dan Kayseri’ye hareket eden otomobil içerisinde uyuşturucu madde yakalandı. İhbar üzerine harekete geçen polis, şehir girişindeki uygulama noktasında plakası belirlenen aracı durdu. Aracı inceleyen emniyet güçlerine eğitimli köpekler de eşlik etti. Aracın motor kısmına zulalanmış halde 1 kilo 230 gram metamfetamin ele geçirildi. Operasyonda, araç içerisinde bulunan S.Ç., Y.Ç. ve N.Ç. yakalanarak, göz altına alındı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Metamfetamin nedir?

20. yüzyılın başında geliştirilen metamfetamin, ilk kez ikinci dünya savaşı sırasında askerlerin uyanık kalmasına yardımcı olmak için kullanılmış. Savaştan sonra, üniversite öğrencileri, sporcular, kamyon şoförleri için reçetesiz bir uyarıcı olarak kullanılmaya devam edilmiş. Bağımlılık yaptığı kanıtlanınca 1970’lerde kontrollü maddeler listesine eklenmiş. Kısa sürede bağımlılık geliştirmesi ve üretim kolaylığı nedeniyle ciddi bir istismar maddesi olarak hem kullananlara hem de topluma birçok yıkıcı etkisi bulunuyor.

Metamfetamin (met) nedir?
Metamfetamin dünya üzerinde en hızla yayılan, çok zararlı ve tehlikeli bir uyuşturucudur. Bu uyuşturucu maddenin kullanılan takma isimlerinden bazıları: kristal, tina, crack, taş, ateş ve buz, buz. En çok kullanılan ismi ise met. Metamfetaminin kısaltılmış hali.
İlk kez kullanıldığında insana kendisini aşırı güçlü ve iyi hissettiriyor. kısacası mükemmel insan kavramını yaşıyorsunuz. Sonrası ise parçalanan ve ölümle biten hayatlar.

Metamfetamin etkileri: Kullananlarda görülen belirtiler

‘Metamfetamin’ anfetaminin daha üstünde ve daha güçlü ayrıca kokainden üç kat daha sert etki yapıyor. Burundan çekilerek, yakarak, yutarak veya damardan alınabiliyor. Fiziksel olarak insan bedenini çürütüyor. En başta dişlerden başlayarak insanı insanlıktan çıkaran ve gerçekten inanılmaz perişan hale getiren fiziksel değişimlere sebep oluyor.


Moodist Bağımlılık Merkezi Uzman Psikolog Kinyas Tekin, metamfetaminin bağımlılık açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu, toleransın hızlı bir şekilde geliştiğini ve kullanıcıların nispeten kısa bir zaman içinde bağımlı hale gelebileceğini belirtti.

Psikolog Tekin, metamfetamin kullananlarda en sık görülen belirtileri dikkat dağınıklığının artması, bulantı, ağız kuruluğu, göz bebeklerinde genişleme, titremeler, kas seğirmesi, bellek kaybı, agresif veya şiddet içerikli davranışlar, duygudurum bozuklukları, ağız ve diş problemleri, zayıflama, deri lekeleri, hızlı veya düzensiz kalp atımı, artan kan basıncı olarak sıraladı, daha uzun süreli ve yüksek doz kullanımlarda ise paranoya, saldırganlık, görsel ve işitsel varsanılar, duygudurum bozuklukları ve çeşitli sanrılar görülebileceğini söyledi.

Metamfetamin nasıl bırakılır?
Metamfetaminin ani kesilmesi eroin gibi ciddi fiziksel bir geri çekilmeye neden olmaz. Aksine aşırı yorgunluk, depresyon, sinirlilik, ilgisizlik ve yönelim bozukluğu ile sonuçlanır. Vücut ısısının artması ve nöbetler aşırı doz metamfetamin kullanımı ile gelişebilir ve acil müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir.

Bununla birlikte metamfetaminin kesilmesinde sıklıkla gördüğümüz; yoksunluk belirtileri, anksiyete, istek / aşerme, huzursuzluk, konsantrasyonun bozukluğu, sinirlilik, hoş olmayan rüyalar, yorgunluk ve uyku problemleri şeklinde olabilmektedir. Bu belirtiler değişkenlik göstermekle birlikte 7-10 gün sürebilmektedir.

Yoksunluk belirtileri genellikle 24 saat sonra ortaya çıkabilmekte, psikotik belirtiler madde kesildikten aylar sonra bile görülebilmektedir.

Metamfetamin bağımlılığı tedavisinde semptomlara yönelik tedavi önem taşımakla birlikte bireysel ve grup terapileri ve aile eğitimi son derece yararlı olacaktır.

Moodist Bağımlılık Merkezi Klinik Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel ise metamfetamin hakkında şunları söyledi: “Metamfetamin, kokaine benzer güçlü öforik etkileri için kullanılan, oldukça bağımlılık yaratan, yasadışı uyarıcı bir madde. Kokainin aksine daha uzun bir etki süresi vardır, daha ucuzdur ve yaygın olarak bulunan maddelerle kolayca yapılabilir.

Metamfetamin diğer uyarıcılardan farklı olarak beyinde daha uzun süre kalıyor.  Bu durumda maddenin uyarıcı etkisi uzuyor ve sinir sistemi üzerinde toksik etkileri daha fazla olabiliyor.

Metamfetamin neden ve nasıl kullanılıyor?
Tütsü olarak, burundan çekme, damara enjekte etme veya ağız yoluyla kullanılabiliyor. Alındıktan sonraki birkaç dakika içinde yüksek öfori etkisi yaratıyor ve bu etki 6-24 saat arası sürebiliyor.

Metamfetamin nörotoksiktir ve beyindeki dopamin ve serotonin nöronlarına zarar verebilir. Kullanıcıları arasında şiddet içerikli davranışlar yaygındır. Metamfetamin, afrodizyak etkileri için yaygın olarak kullanılır ve korunmasız cinsel ilişkinin daha yüksek görülmesi sebeplerindendir. Kronik metamfetamini kullananlar ile yapılan araştırmalar, duygusallık ve bellek ile ilişkili beyinde bazı yapısal ve işlevsel değişiklikler olduğunu göstermiş ve bunların bazıları geri döndürülemez olarak değerlendirilmiştir.

Metamfetaminin gebelik sırasında kullanıldığında; prematüre doğum, vajinal kanama, normal fetüslerden daha küçük ve ani ölüm gibi durumlar görülebilmektedir. Metamfetamin zehirlenmesi alkol, kokain veya afyonlarla kombine edildiğinde artabilmektedir.