Kayseri'de son zamanlarda uyuşturucu tacirlerine yapılan operasyonlarda metamfetamin maddesi çıkması durumun ne kadar korkutucu olduğunu gösteriyor. Bugün yapılan bir operasyonda Ü.S' isimli satıcıdan 750 gram metamfetamin çıktı! 

 Edinilen bilgiye göre Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmada 34 yaşındaki Ü.S. yakalandı. Yetkililer, Ü.S.’nin üst, araç ve ev aramalarında 750 gram metamfetamin maddesi ile hassas terazi ile tabanca ele geçirildiğini bildirdi.

Gözaltına alınan Ü.S. hakkında Uyuşturucu Madde Ticareti Yapmak suçundan işlem başlatıldığı kaydedildi.

Metamfetamin Nedir?

Metamfetamin (kristal meth), yapısal olarak amfetamine benzeyen, halüsinasyona neden olan uyarıcı nitelikli sentetik bir maddedir.

Diğer bir çok uyarıcı gibi bağımlılık yapan metamfetamin, yapısal olarak amfetamine yakın psikoaktif bir madde olarak değerlendirilmektedir.

İstismara açık olması nedeniyle reçeteyle satılmaktadır. Bir örnek verecek olursak;

ABD pazarında “Desoxyn” adında 5 ila 10 mg tabletler halinde yer aldığını bildiğimiz madde maalesef esas ününü kaçak üretime borçludur.

Metamfetamin, yani sık kullanılan adıyla “meth” efedrin molekülü hidrojenize edilerek kolay (basit) bir şekilde elde edildiğinden hemen hemen her yerde üretilebilmektedir.

Metamfetaminin Özellilkleri

Metamfetamin, halüsinasyona sebep olan, uyarıcı, sentetik nitelikli bir kristaldir ve tüketildiği andan itibaren psikolojik duruma bağlı olarak 6 ila 24 saat arasında etkili olmaktadır.

Bağımlılık yapan madde, devamlı kullanılmaması durumunda mutsuzluk, hayattan zevk alamama gibi etkiler yaratmaktadır.

İlk kullanımdan itibaren bağımlılık yapan meth, kullanıcılarının çoğunu ölüme götüren uyuşturucu maddedir.

İlk kullanıldığı anda yüksek enerji, güç ve iyi bir his veren ölümcül madde devamında yoksunluk ve ölümle sonuçlanır.

Diğer uyuşturuculardan kokain ve amfetaminle kıyaslayacak olursak bu maddelere göre üç kat daha etkili bir maddedir.

Kullanımdan bir kaç gün içinde gözle görülür bir şekilde fizyolojik değişim, bir diğer deyişle fizyolojik çöküş kendini göstermektedir.

Bir kaç denemeden sonra güçlü bağımlılık etkisi nedeniyle vazgeçip bırakmak ne yazık ki mümkün olamamaktadır.

Metamfetaminin Etkileri

İlk kullanımda beyin fonksiyonunu artıran madde, motivasyon ve konsantrasyonu artırır. Maddenin, vücut ısısını artırması, tansiyon ve nabı yükseltmesi, ishal, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterdiği gözlmlenmektir.

Mental anlamda kısa süreli mutluluk veren madde uzun vadede zevk yoksunluğu durumunu oluşturmaktadır.

Fizyolojik etkilerine geri dönecek olursak, diş çürümesi, bağışıklık sistemini baskılaması, kilo kaybı, kısa süreli libido artışı ve erektil disfonksiyon medyana getirir.

Kısaca ilk kullanımdaki etkileri geçtikten sonra, anhedoni (zevk yoksunluğu) meydana gelmektedir. Kullanımın devam etmesi halinde beynin hücresel değişimi sonucu küçüldüğü gözlemlenmiştir. Buda metamfetamin zararları denilince ilk sırada gelir. Beynin sözel öğrenme kısmında ciddi bir anlamda gerilik yaşandığı da bir diğer bulgular arasındadır. Metamfetamin kullanan birinin bırakması dahilinde beynin nispeten kendini yenilediği fakat hiçbir zaman eski halini almadığı görülmüştür.

metamfetamin nasıl bırakılır

Metamfetamin Vücuttan Nasıl Atılır?

Metamfetamin vucuttan ne zaman atılır (ne kadar sürede atılır) metamfetamin vücutta çok fazla kalmaz vücutta kalma değerleri ortalama şu şekildedir.

İdrar: 3 ile 6 Gün arasında idrar’dan tamamen atılır.

Kan: 24 ile 72 Saat arasında kan’dan atılır.

Saç: 80 Güne Kadar

Metamfetamin Nasıl Yapılır?

Metamfetamin sentezlemek için genelde en sık kullanılan maddeler ”fenil-2 propanon (P2P) ile metilamin, aliminyum ve civa klorid dir. Bir zaman sonra geliştirilen ve günümüzde P2P yöntemi, metodu yerini alan daha fiyatı ucuz ve hızlı olan bir yöntem olan “nazi metodu” unda ise metamfetamin yapılışı nda efedrin-psödoefedrin’ in  fosfor kullanılarak indirgenmesiyle üretilmektedir. Bu yöntem için efedrin yada psödoefedrin ile kırmızı fosfor, lityum ve amonyak anhidrid genelde sıklıkla kullanılan maddelerdir. Ayrıca bu metotta metamfetamin sentezlenmesi için önemli derecede gerekli ham maddelerden olan efedrin ve psödoefedrin soğuk algınlığı ve dekonjestan ilaçları içersinde bulunmaktadır. Diğer kimyasal maddeler ise antifriz ve lavabo açıcı gibi kolaylıkla günlük hayatta elde edilebilen kaynaklardan bulunabilmektedir.

Dünyada metamfetamin ile mücadele sorunlarından biri de psödoefedrin maddesinin kolay bir şekilde temin edilebilmesidir. Çünkü bu madde metamfetamin yapılışında kullanılan öncü madde­lerden biridir. Ayrıca piyasada bulunan ve Sudafed_R, NyquiI_R, ile Claritin-D isimli soğuk algın­lığı için kullanılan ilaçlarında etken madde olarak içinde bulunmaktadır (1).

Metamfetamin Nasıl İçilir?

Metamfetaminin görüşünü beyaz, kokusuz ve tadı acı kristalli su ya da alkol içinde kolayca çözülebilen bir toz olup ağızdan, burundan içe çekilerek alınır veya iğneyle enjeksiyon şeklinde vücuda alınır. En çok kullanılan ise duman şeklinde kolayca alınır.
Metamfetamin alındıktan sonra etkileri: Vücuda alındığından itibaren etkisi yaklaşık 12 – 13 saat sürer. Normal bir insan vücudunun genelde salgılayabildiği dopamin miktarının yaklaşık 6 kat fazlasını hızlıca pompalar. Yani direk olarak beyinden etkilemeye başlar. Ardından kalp atışları hızlanır ve insanların kendilerini hiç hissetmedikleri kadar güçlü, enerjik, deli cesareti denebilecek derecede cesaretli ve güzel hissetmelerine yol açar buda kişilere satmaya çalışanlar tarafından metamfetamin faydaları olarak söylenir ve cezbedilmeye çalışır kişiler.

Metamfetamin Fiyatı Ne Kadar?

Bu zehirin son yıllarda 100 gramının yaklaşık 300 dolar civarı olduğu belirtiliyor.
Ülkemizde ve dünyada yasak olan bu madde kulanılması çok tehlikelidir uzak durulması gerekmektedir.

Metamfetamin kim buldu: Methamphetamine uzak doğuda japonlar tarafından keşfedilmiştir ve 2.dünya savaşında ilk olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise başta america, meksika ve tayvan olmak üzere bir çok coğrafyayı hızla sarmıştır. Çünkü bu madde daha kolay ulaşılabilen, fiyatı ucuz ve diğer uyuşturuculara göre daha etkilidir.

Metamfetamin Nasıl Bırakılır? Metamfetamin Tedavisi Varmıdır?

Metamfetamin bağımlılığı için günümüzde en etkin tedaviler kapsamlı davranış tedavileridir. Buna Örnek vericek olursak davranış terapisi yaklaşımı olan ve davranış terapisi ile aile eğitimi, kişisel danışmanlık 12 aşamalık destek programı ilaç testi günlük ilaçsız aktivitelerin teşvikini kombine eden Matriks Modeli’nin kişiler üzerinden metamfetamin kullanımını azalttığı görülmüştür.

Karşılığı somut teşvikler ile kişiler ilaçtan uzak durulmasını sağlayan durum yönetim kişisel danışmanlık hizmeti ile tedavi süreci daha etkin olduğu görülmüştür. Metamfetamin bağımlılığını dünyada tedavi ettiği kanıtlanmış bir ilaç tedavisi yoktur ama bilim adamları tedavisi için araştırmalarına devam edilmektedir.
Açıkcası Metamfetamin bağımlılığından %100 kurtulabilmek için uzmanların yorumlarına göre Meth’den farklı ve daha güçlü bir şeye bağımlılık gerekiyor. Peki bu daha güçlü bağımlılık nedir diye soracak olursanız ilahi güç yani Allahü teala’dır veya çok sevdiğiniz ve saygı duyduğunuz bir şeylerle uğraşmaktır. Müslümanlar için Allah’a iman etmek ve tam anlamıyla bağımlı olmak örneklerini bir çok kez gördüğüm Metamfetamin bırakma tedavilerinin müslümanlar için başında gelmektedir. Bunu unutmayın ABD’de bu uyuşturucunun ismi Şeytanın Uyuşturucusu olarak adlandırılıp bu şekilde anılmaktadır. Şeytanı alt edebilecek tek güç’de Allah’tır. Ayrıca kendinize güvenip inanmak bu zehri bırakmak için en önemli adımdır.