2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından okul öncesi ve rehber öğretmenlerine yönelik konferans düzenlendi.Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Kayseri İl Müdürlüğü tarafından 'Otizm Eylem Planı' kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Kayseri İl Müdürü Nevzat Özer, "Otizm ülkemizde hızlı bir artış gösteriyor" dedi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Kayseri İl Müdürü Nevzat Özer ;

- "Gelişimsel bir bozukluk olan Otizmin dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir artış gösteriyor. Otizmde erken teşhis ve erken yaşlarda özel eğitim oldukça önemli yere sahiptir. Otizmli bireylerin sosyal beceri, dil gelişimi ve davranış özelliklerinde bir takım sorunlar yaşabilirler. Otizmli bireyler ancak düzenli bir eğitim, aile, arkadaş, okul, öğretmenlerinin makro düzeyde toplumun desteği ile bu sorunlarla daha kolay baş etmeyi öğrenebilirler. Bizlerde otizmin erken teşhisi için farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz" dedi.

Konferansın sunumunu gerçekleştiren Çocuk Gelişimcisi Sümeyra Ünvar ise ;

- Otizmin tanımını , belirtilerini, fark edilmesi halinde izlenmesi gereken aşamaları anlattı. 

OTİZM NEDİR ? 

Otizm iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlık olup ömür boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur. Yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. Otizm nedir sorusunun cevabını erken yaşta arayan aileler, erken teşhiste uygulayacakları rehabilitasyon programı ile rahatsızlığın etkilerini minimize etmeleri mümkündür. Bilim adamları nedenini henüz tam olarak tespit edemese de genetik bir rahatsızlık olduğu görüşü kuvvetlidir.

Otizmin Başlıca Belirtileri Nelerdir ?

Çocuğun başkaları ile göz teması kuramaması, adı ile seslenildiğinde bakmaması, söylenenleri duymuyor gibi davranması, bazı sözleri tekrar tekrar alakasız ortamlarda söylemesi, oyuncaklarla oynayamaması, parmağı ile bir şeyi gösterememesi, yaşıtlarının oynadığı oyunlara ilgisiz kalması, akranlarına göre konuşmada geri kalması, sallanma, çırpınma veya aşırı hareketli olması, gözlerinin bir noktaya takılıp kalması, eşyaları döndürme, sıraya dizme, rutin değişikliğine aşırı tepki vermesi, kucaklamak isteyene tepki verip ona yönelmemesi otizmin başlıca belirtilerindendir.

Otizm Tedavi Yöntemleri !

Otizmin tedavisindeki başarıyı etkileyen en büyük unsur erken teşhistir. Otizm etkilerinin yoğunluğu çocuktan çocuğa değiştiğinden tedavi stratejileri ona göre düzenlenir. Tedavi sonrası ortaya çıkan bulgular göstermektedir ki kişiye özel bir eğitimde otizmli çocuklar tedaviye daha iyi reaksiyon vermektedir. Eğitimde aile faktörü mutlaka olmalı, otizmli çocuğa iletişimsel, sosyal ve davranışsal anlamda uyum sağlayıcı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Son dönemlerin en etkili eğitim şekli Davranışsal eğitim ve yönetimdir. Amaç otizmli çocuğun iletişim becerilerini geliştirmek kendine yardım etmesini sağlamak ve sosyal becerilerini geliştirmektir.