Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan ayının son sahurunda TRT1 ekranlarından canlı olarak yayınlanan “Sahur Bereketi” programına konuk oldu.

Programda Ramazan ayı ve gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erbaş, Ramazan ayı boyunca müminlerin Allah’ın rızasını kazanmak için gayret gösterdiğini ifade ederek, “Oruçlarımızla, namazlarımızla, tilavetlerimizle, zekatımızla, hayır hasenatımızla şifa aramaya çalıştık bu Ramazan’da. Rabbim maddi ve manevi dertlerimize şifa eylesin inşallah.” dedi.

İsrail’in Filistinlilere saldırısı

Kudüs, Gazze ve Mescid-i Aksa’da İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarıyla ilgili konuşan Başkan Erbaş, bu problemin uzun yıllardan itibaren insanlığın, dünyanın gözleri önünde kartopu gibi büyüyerek günümüze kadar geldiğini söyledi. Erbaş, “Şu mübarek Ramazan gününde, böyle bir zulmü yapmak insanlığa yakışmaz. Hiçbir insan böyle bir zulümden, böyle bir katliamdan memnun olamaz. Herkesin bundan rahatsız olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Erbaş, tüm dinlerde şiddetin, zulmün yasaklandığını hatırlatarak, insanların kendi inandıkları kutsal kitapların emirlerine uymaları takdirde dünyada zulüm olmayacağını kaydetti.

“İslam şiddetle bağdaşmaz”

İslam adına şiddete başvuran terör örgütlerinin olduğunu ve onlarla da mücadele ettiklerini aktaran Ali Erbaş, “Bugün Müslümanlar içerisinde terör grupları olarak sayılan bir takım gruplar, terör örgütleri var. Kendilerinin İslam’ı en iyi yaşadığını iddia eden gruplar var. Biz onlarla mücadele ediyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki, İslam şiddetle bağdaşmaz. Müslüman barış insanı demektir. İslam barış anlamına gelir. Hangi inançtan olursa olsun şiddet varsa, bunu İslam için de söylüyorum, o inançta bir sapma vardır. Bu sapmayı nasıl önleyeceğiz, Kur’an ve sünnete sarılarak. Allah Resulü Efendimizin örnekliğinde buna göreceğiz.” şeklinde konuştu.

“Zekatını Hesapla” uygulaması

Zekatın fakir ve zengin arasındaki dengesizliği ortadan kaldırdığına işaret eden Diyanet işleri Başkanı Erbaş, “Buradan zekat mükellefi kardeşlerime seslenmek istiyorum. Ne olur namazımıza dikkat ettiğimiz kadar zekatımıza da dikkat edelim. Herkes zekatını hesaplasın versin. Ben zekatımı hesaplama noktasında yeterli değilim diyen varsa, müftülüklerimize, ilahiyat fakültesi hocalarımıza baş vursun. Zekatın hesaplanmasıyla ilgili kardeşlerimize kolaylık olsun diye, Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımızın web sayfasında, ‘Zekatını Hesapla’ yazılımını yaptık. Tıkladığınız zaman ne kadar zekat vermeniz gerektiğini hemen hesaplayabilirsiniz.” diye konuştu.

Bayram namazlarımızı camilerimizde kılacağız

Ali Erbaş, camilerde bayram namazının kılınacağını ifade ederek, “Salgın tedbirlerinin en güzel uygulandığı mekanlar camilerimiz oldu. Cemaatimiz, tedbirler noktasında çok düzenli hareket etti. Bu tedbirlere riayet ederek inşallah bayram namazlarımızı kılacağız. Kardeşlerimizin titizlikle tedbirlere uyarak, kimseye zarar vermeden kısa zaman içerisinde bayram namazını kılıp evlerine dönmelerini buradan tavsiye ediyorum. ” ifadelerini kullandı.