Milyonlarca gencin merakla beklediği o Askere Alma Kanunu Teklifi görüşmelerinde artık sona gelindi. Kanun teklifinde, askerlik hizmet süresi er ve erbaşlar için 6 ay, yedek subay ve astsubaylar için 12 aydır. Hizmet süresinin ihtiyaca göre iki katına kadar arttırmaya veya yarıya kadar azaltmaya sadece Cumhurbaşkanı karar verebilir. Bu şeklide belirlenen süre 6 aydan az olamyacak.

Yedek subaylar dört yıllık fakülte mezunları veya dengi olan okullardan, yedek astsubaylar ise iki yıllık okullardan mezun olan kişiler için geçerli olacak.
Bedelli askerlik, istekli olanlardan ve ayrıca Türk Silahlı Kurulu ihtiyacları da dikkate alınarak, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı ile bulunacak miktarı peşin ödenmesi halinde bedelli yapılabilecek. Öğretmenler ise 1 ay temel eğitim aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecekler. Doktorlar 1 ay temel eğitimlerini bitirdikten sonra Sağlık Bakanlığı emrine verilecekler.

Emniyet Teşkilatı ve Jandarma Genel Komutanlığı birimlerinde çalışanların her türlü askerlik görevi onlar için ertelenecek.
Mahkumların askerlikleri lise ve dengi okullarda öğrenim görenler için 22 yaş, fakülte ve yüksekokullar, meslek yüksekokullarında öğrenim görenler için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek şartıyla ertelenecek.

Er ve erbaşlara muvazzaflık hizmetlerinin her ayı için 1 gün izin verilecek!

Toki yaptığı konutların tahsisinde kendi üzerine kayıtlı olmayanlar öncelikle istifade edebilecekler.Barışta, olağanüstü hal, seferberlik hallerinde, savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Milli Güvenlik Kurulunca gerekli görülen alanlarda Milli Savunma Bakanlığı isteği üzerine Cumhurbaşkanlığınca özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanlığınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf olacaklar.

Bekaya uyanlar 1 Kasım 2019 tarihine kadar başvurmaları şeklinde bedelli askerlikten yararlanabilecekler. Kanun teklifinin 64. ve 65. maddeleri gereği ile teklifin tümünün Salı günü onaylanması bekleniyor.