Haklarında daha önce terör soruşturması başlatılan Diyarbakır'ın Yenişehir, Hazro belediye başkanları Şırnak'ın İdil ve Tunceli'nin Akpazar belediye başkanları görevden alınd

Diyarbakır'da haklarında yürütülen terör  soruşturması kapsamında HDP'li merkez Yenişehir Belediye Başkanı Belgin Diken ve  Hazro Belediye Başkanı Ahmet Çevik'in yerine görevlendirme yapıldı. 
 
Valilikten yapılan açıklamada, Yenişehir Belediye Başkanı Belgin Diken  hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Diyarbakır Cumhuriyet  Başsavcılığınca başlatılan iki ayrı soruşturma dosyası bulunduğu bildirildi.
Diken'in hakkında devam eden adli işlem süreçleri göz önünde  bulundurularak, Anayasanın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47.  maddelerine istinaden İçişleri Bakanlığının onayı ile geçici bir tedbir olarak  görevinden uzaklaştırıldığı, Belediye Kanununun 45. ve 46. maddeleri uyarınca  yerine Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikçi'nin Belediye Başkan Vekili olarak  görevlendirildiği belirtildi.
 
Hazro Belediye Başkanı Ahmet Çevik'in hakkında da Diyarbakır  Cumhuriyet Başsavcılığının "silahlı terör örgütüne üye olmak" ile "silahlı terör  örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak"” suçlarından başlattığı  iki ayrı soruşturmanın devam ettiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Hazro Belediye Başkanı Çevik, hakkında devam eden adli işlem  süreçleri göz önünde bulundurularak Anayasanın 127. maddesi ile 5393 sayılı  Belediye Kanununun 47. maddelerine istinaden İçişleri Bakanlığının onayı ile  geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış, Belediye Kanununun 45 ve 46.  maddeleri uyarınca Hazro Kaymakamı Ali Öner, 'Belediye Başkan Vekili' olarak  görevlendirilmiştir."
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kocaköy ilçe belediyesi, Kayapınar ilçe belediyesi ile Sur ilçe belediyelerine de terör soruşturması kapsamında kayyum atanmıştı.
 
ŞIRNAK İDİL BELEDİYE BAŞKANI DA GÖREVDEN ALINDI
Hakkında terör soruşturması bulunan Şırnak’ın HDP’li İdil İlçe Belediye Başkanı Songül Erden görevden alındı. Yerine İdil Kaymakamı Zafer Sağ kayyum olarak atandı.