Peygamber efendimiz tarafından ‘’Allah’ın ayı’’ olarak tanımlanan Muharrem ayı müminler için özel bir öneme sahiptir. Muharrem ayı içerisinde yapılan ibadetlerin Allah katında misliyle kabul olacağına inanılmaktadır. Peki, Muharrem ayı orucu ne zaman başlar? Muharrem ayında hangi ibadetler yapılmalıdır?

Muharrem ayı orucu ne zaman başlıyor? 

 Kur’an-ı Kerim’de önemi belirtilen dört aydan birisi olan Muharrem Ayı, 11 Eylül Salı günü başladı. Muharrem ayı, ‘’haram aylardan’’ birisi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Hicri Yılbaşı olan Muharrem ayına göre 1440 hicri yılına girmiş bulunuyoruz. 10 Ekim’de sona erecek olan Muharrem Ayı’nda yapılan ibadetlerin önemi ise müminler için farklı bir konumda bulunuyor. Yahudiler tarafından Muharrem ayının 10. Gününde oruç tutulmaktadır.

 Peygamber efendimiz, Yahudilerle Müslümanların ibadetleri birbirine benzemesin diye Aşure Günü’nün öncesinde ve sonrasında da oruç tutulması tavsiyesinde bulunmuştur. Aşure Günü orucu yalnız tutulamaz, en az iki gün tutulmalıdır. Cenabı Allah’ın müminlere bol ihsanlarda bulunduğu Şehrullah ayında tutulan oruç Ramazan ayından sonra tutulan en faziletli oruç olarak kabul edilmektedir. Peygamber efendimiz Muharrem Ayı’nın onuncu gününe denk gelen Aşure Günü’nde oruç tutulması tavsiyesinde bulunmuş ve şunları söylemiştir: ‘’ Aşûre günün orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.’’

Muharrem ayında yapılan ibadetler nedir?

İslam alimleri tarafından rivayet edilen hadis-i şeriflerde Peygamber efendimizin Muharrem ayının ilk ve son gününde oruç tutulmasını buyurduğu aktarılmaktadır. Aynı şekilde Peygamber efendimizin Muharrem ayı içerisinde okunmasını tavsiye ettiği bir dua vardır. Peygamberimiz, ‘’Bu duayı sene başında 3 defa okuyan sene boyunca sıkıntı ve belalardan emin olur’’ demiştir.

Bismillâhirrahmanirrahim

Elhamdulillâhi Rabb-il 'âlem

in Vesselâtu vesselâmu 'alâ Seyyidina Muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihi ecma'in Allahümme entel ebediyyul kadîm El hayyul kerîm El Hannân El Mennân ve hâzihi senetün cedîde, es'eluke fîhel 'ismete mineşşeytânirracîm Vel 'avne 'alâ hâzihin nefs-il emmâreti bissûi vel iştigale bimâ yukarribûnî ileyke Yâ zel celâli vel ikrâm Birahmetike yâ erhamerrâhimin Ve sallallahu ve selleme 'alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihi ve ehlibeytihi ecma'in