Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde başlatılan kurbağa avcılığı ses getirmeye devam ediyor. Fransa ve İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen kurbağalar, Yahyalı halkı için önemli bir gelir kaynağı oldu.

Yahyalı ilçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetimi altında gerçekleştirilen kurbağa avcılığı sürüyor. Gece geç saatlerde yürütülen kurbağa avı, Senirköy Mahallesi’ndeki kanal boyunda yürütülüyor. ‘’Avlak Saha Bölgesi’’ ilan edilen alanda avcılar, el fenerleri ile kurbağa avına çıkıyor. Eldiven kullanan avcılar topladıkları kurbağaları torbalar içerisinde su ürünleri işleme merkezlerine satıyor. Yahyalı’da yakalanan kurbağalar işleme merkezinde kontrolden geçtikten sonra Avrupa’ya gönderiliyor.

15 Mayıs-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı bulunduğu için avlanma yapılamayacağını ifade eden Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, ‘’Kurbağa avlamak isteyen firmalar öncelikli olarak İl Müdürlüğümüze, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne başvuru yapmak zorundadır. Avlak sahaları Bakanlığımız tarafından belirlenmektedir. 6 ayda bir 2 defa kurbağa numunesi alarak belirlenen Gıda Kontrol Laboratuvarı'na gönderilmektedir. Avlanmaya uygun onayı verildikten sonra vatandaşlarımız, Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetimi altında avlanabilir’’ şeklinde konuştu.

2016 yılından itibaren kurbağa avcılığının devam ettiği Yahyalı’dan her yıl binlerce kurbağa Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. 2016 yılında 70 bin, 2017 yılında 64 bin ve 2018 yılında da 85 bin 500 canlı kurbağanın ihraç işlemi gerçekleştirildi. Su ürünleri işleme merkezlerinde kontrolleri sağlanan kurbağalar tüketime hazır şekilde Avrupa’ya ihraç ediliyor.