Ziraat Türkiye Kupası yarı finalistleri Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında oynana maç ‘’ezeli rekabet’’ kavramını yeniden gündeme taşıdı. Sadece taraftarlar açısından değil, futbolcular ve teknik heyet açısından da sınıfta kalır nitelikte tartışmalı bir maç oynandı. 3 kırmızı kartla oyun dışı kalan futbolcuların fiziksel saldırı boyutundaki müdahaleleri sinirleri gerdi.

 Teknik direktörlerden Şenol Güneş’in hakeme yumruk sallaması ise maçın en önemli olayıydı. Fenerbahçe ve Beşiktaş arasındaki yüz yılı aşan rekabet, son yıllarda daha fazla gerildi. Özellikle Beşiktaş’ın son 2 yıldır yükselen performansı rakiplerini etkilemeye başladı. Geçmişte Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki gerilime defalarca şahit olmuştuk. Fakat, Beşiktaş bu rekabette hep 3. Sırada yer alıyordu. Üst üste Şampiyonluk kazanmaları, Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etmeleri gibi unsurlar sayesinde Beşiktaş’ın hem ligdeki hem de ezeli rekabetteki konumu değişti. Türkiye Kupası maçında gerilim bu denli yüksek olmasının ana temeli de aslında konum değişikliğidir.

 Beşiktaş’ın taraftarı önünde ezeli rakibini yenmek istemesini olağan karşılamalıyız. Fakat, 2-1 geriye düştükten sonra futbolcuların tavırlarında bariz ağresifleşme görüldü. İşte, bunu kabul etmemiz mümkün değil. Özellikle Caner Erkin’in hareketleri dikkat çekti. Beşiktaş’ın teknik direktörü Şenol Güneş bile Caner’i uyarmak zorunda kaldı. Fenerbahçe’den Beşiktaş’a transfer olduktan sonra daha farklı bir portre çizmeye başlayan Caner tehlikeli sularda yüzüyor. Fenerbahçe maçlarındaki hal ve hareketlerinde sınırları zorluyor. Beşiktaş camiasına kendisini kabul ettirebilmek için bu şekilde davrandığını düşünüyorum. Lakin, hareketleriyle en büyük zararı Beşiktaş’a veriyor.

 Beşiktaş ve Fenerbahçe ezeli rakip olduğu kadar ebedi dosttur. Türkiye futbolcunu zenginleştiren farklı renklerdir. Kimsenin kendisini ispat çabasına ya da egosuna yenilmeyecek kadar değerli olan ebedi dostluk korunmalıdır.

 Rekabet her zaman olacaktır; fakat rekabette sınırları geçmemeye dikkat edilmelidir. İki kulüp içinde son oynana maçlar ‘’ezeli rekabet’’ kültürünün zedelenmesine yol açmıştır. Her zaman söylüyoruz; temiz futbol ve dostluk kazansın.