Üniversiteye giriş sınavının detayları sonunda belli oldu. Yükseköğretim Kurumu Başkanı Profesör Doktor Yekta Saraç yeni sistemin detaylarını açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren gelişmeler yaşanmıştı. 

 Ardı ardına yapılan açıklamalar ile önce liseye geçiş sınavı TEOG kaldırılmış hemen ardından da üniversiteye giriş sınavı olan YGS ve LYS ikilisinin değişeceğine yönelik sinyaller verilmişti. Akabinde kesinleşen bu bilgi ile öğrenciler beklemeye koyuldu. Bir süre oluşan belirsizliğin ardından YÖK başkanı Yekta Saraç yeni sistemi canlı yayında açıkladı. YGS ve LYS tamamen kaldırıldı. Yeni gelen sınav sisteminin adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı oldu. Kısaca YKS olarak tanımlanan bu sistem pek çok değişikliği de beraberinde getiriyor.

Yeni gelen sınavın en büyük değişimi tek sınava düşürülmesi oldu. Sınav tarihi 9 Haziran olarak belirlenen sınav Cumartesi günü iki oturum halinde yapılacak. İlk oturum sabah ikinci oturum ise öğleden sonra yapılacak. Sınavın ilk oturumuna her öğrenci girmek durumunda. Bu oturumda öğrencilere 40'ar sorudan Türkçe ve Matematik sorulacak. Bu oturum temel yeterlilik testi olarak da adlandırılıyor. Her iki dersin de katkısı eşit. Bu oturumdan sonra öğrenci barajı geçtiğine kanaat getirirse ikinci oturuma da girecek. 

Öğleden sonra gerçekleşecek olan oturumda Türk Dili ve Edebiyat- Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimleri derslerinden 40'ar soru sorulacak. Öğrenci tercih ettiği alana göre sınava girecek. Yabancı Dil sınavı ise ertesi gün yani Pazar günü yapılacak.