Türkiye’de maalesef ki okul terki olayı oldukça sık yaşanıyor. Okul terkinin oranı son yıllarda yüksek olduğu ve bu durumun zaman zaman ulusal ve uluslar arası raporlara da yansıyor. Yapılan araştırmalar da maalesef ki artmaya başlayınca öğrencilere destek verildiği zaman bu oranın daha aza düşürüldüğü görüldü.

Ülkemiz de son zamanlarda okul terki konusu sık sık gündeme gelince ve yapılan araştırmaların sonucuna bakılınca öğrencilerin büyük bir kısmının belli bir dönemden sonra okulu bıraktığı görüldü. Okul çağında olan ve eğitim görmesi gereken öğrencilerin tekrardan okula kazandırmak adına çeşitli projeler başlatıldı. Konuyla ilgili en son 2012017yıllarıarasında İstanbul Maltepe İlçesi’ndeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okul terki riskinin yüksek olduğu görülünce bu öğrencilere yönelik okula bağlılıklarını artırmak için ‘ Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte’ projesi hayata geçirildi.Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi olan SOYAÇ, Maltepe Kaymakamlığı ve Maltepe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile beraber hayata geçirdikleri bu proje sayesinde destek verilen bu öğrencilerin okulda kalma oranın da artış olduğu tespit edilince öğrencilere bu konuda psikoloji eğitim verilerek okulda kalma sürelerinin artırılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında toplamda 52 öğrenci ile çalışıldı ve bu öğrencilerin hepsinde devamsızlık, okul terki, kısa süreli okuldan uzaklaştırma cezaları ve okul değiştirme durumu olan öğrencilerdi. 52 lise öğrencisine üniversitede psikoloji, rehber ve psikolojik danışmanlık öğrenci olan lisans ve lisans üstü eğitimi gören öğrenciler55 öğrenci akran desteği verdi. Bu sayede okulda kalma süresinde artış olduğu tespit edildi.