Liselere geçişte sınav olarak öğrencilerin girdiği TEOG sınavının kaldırılması ile beraber büyük bir boşluk oluştu. Gelecek yıl liseye geçecek olan öğrenciler yeni sistemin nasıl olacağını merak ederken yapılan açıklamaya göre yeni sınavın adı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) olacak. Peki Liseye Geçiş Sınavı nasıl olacak? İşte detaylar... 

TEOG'un kaldırılmasıyla beraber ortaöğretim öğrencileri büyük bir merakla yeni sistemi bekliyordu. Yeni sistemin detayları da az çok netleşmeye başladı. Yeni sınavın adı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) olacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu sistem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak. Daha önce dört farklı sistem modeli hazırlanmış fakat Tayyip Erdoğan'dan bu modellere onay çıkmamıştı.  

Yeni sistem gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak. 6,7 ve 8.  sınıf öğrencileri için il milli eğitim müdürlükleri sınav organizasyonu yapacak. Ortaokul öğrencilerinin üç yıl boyunca aldığı ortalamaların esas alınacağı ve diploma notu olarak liseye geçişte kullanılacağı bildirilirken öğrencilerin bu puanlara göre okullara yerleştirileceği aktarıldı.  

LİSELERE GEÇİŞ SINAVI (LGS) SINAVIYLA İLGİLİ DETAYLI BİLGİLER! 

* LGS, 2018-2019 eğitim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak. 

* 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine eğitim yılı boyunca sınav yapılacak. 

* Öğrencilerin 8. sınıf sonunda 3 yıl boyunca girdiği tüm sınavların not ortalamaları hesaplanarak okula yerleştirilecek. 

* Sınavlar il milli eğitim müdürlükleri tarafından organize edilecek. 

* Milli eğitim müdürlükleri sınav sorularını merkezi soru havuzundan alacak, testin yanında açık uçlu sorular da sorulacak. 

* Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6 ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak. 

* Yerleşemeyen öğrenciler evlerine en yakın okullardan, istedikleri alanlarda tercih yapacaklar.