Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharaova PYD hariç Diğer Kürt temsilcilere Soçi zirvesi için davetiye gönderileceğini duyurdu. Soçi’de düzenlenecek olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi için hazırlıklara başladıklarını belirten Zaharova Kürt temsilcilere duyuruda bulundu.

Bu yıl Soçi’de düzenlenecek olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarına odaklanan Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü olan Mariya Zaharova yaptığı açıklamada terör örgütü PYD hariç Kürt temsilcilerin hepsini de Soçi’ye davet edeceklerini belirtti. Ardından ekleyen Zaharova davetiye gönderildiği halde tepki olarak ‘’ gelmek istemiyoruz’’ şeklinde açıklama yapan Kürt gruplara yönelik yanıtı ise gecikmedi. Zaharova ‘’ Yanıtı artık onlarda aramak gerek. Davetiyeyi kabul edip etmemek dolayısı ile bu formata (kongreye) aktif bir biçimde katılmayı kabul edip etmemek onların cevabını bulması gereken bir soru.’’ diyerek tepki olarak gelmeyen Kürt temsilciklere yönelik açıklama yaptı.

Gelmeyerek tepki gösteren Kürt temsilcilerin gelmeme sebepleri olarak da daha önce bazı Kürt temsilcileri Rusya’yı Türkiye’nin Afrin’e yaptığı Zeytin Dalı Harekatı’na göz yummakla suçlamaları ve bu nedenle Soçi’de bulunmayacakları belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharove her hafta gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı konuşmada ‘’ ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Standford’daki konuşmasının ardından ABD’li askeri kaynakların yaptığı Suriye’nin kuzeyinde Washinton yönetiminde terör örgütü YPG’lilerden oluşan sınır güvenlik gücü kurulmasına ilişkin açıklamaları göz önünde bulundurulduğununda  ABD’nin yeni Suriye stratejisinin bul ülkenin bölünmesine yönelik olduğu görülüyor.’ şeklinde konuştu.