ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü olan Eric Pahon Suriye’de AA muhabirine ‘’sınır güvenliği gücü’’ kurulması üzerine çıkan tartışmalara ilişkin yaptığı açıklamada SDG’yi ‘’ çatışma gücünden’’ ‘’ istikrar sağlama gücüne’’ veya ‘’ alan kontrol gücüne’’ dönüştürmeye yönelik eğitimden geçirildiklerini ifade etti.

Geçen hafta yapılan koalisyonda ki açıklamada açık açık ‘’ Sınır Güvenlik Gücü’’ olarak belirttikleri sayısının 30 bini bulacağı ve PYD/PKK paravanı yani SDG’nin liderliğinde yapılacak olan eğitimden bahsetti ve güçle ilgili Pentagon ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın son açıklamaları büyük tartışmaya neden oldu. Pahon AA muhabirine yaptığı açıklamada sözlerine şöyle devam etti: ‘’ Bu eğitim aynı zamanda DEAŞ’ın sonu gelmişken ve DEAŞ dağılmaya başlamışken DEAŞ teröristlerinin dışarı kaçmasını engellemeyi amaçlıyor. Bu anlatıldığı gibi bir ordu veya karakterize edildiği gibi bir sınır gücü muhafızı değil.’’ dedi.

Pahon bu eğitimlerin haşla devam ettiğini yalnız eğitime katılan kişi sayısının veremeyeceğini ve hatta Pentagon’da ve Tillerson’un yaptığı açıklamada Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan Dillon’ın yaptığı açıklamalara yönelik sözlere karşı ters düştüğüne yönelik olan soruyu da geçiştirerek cevap verdi.

Eğitim alan bu güç topluluğuna polis gücü olarak belirtebilir miyiz sorusuna ise ‘’ Net olarak polis gücü olarak karakterize etmek istemem ama bu bir tür güvenlik ve istikrar gücü yada bir tür alan kontrol gücüdür.’’ Şeklinde yanıt veren Pahon sorulan sorular karşısında cevap vermekte zorlandı.