Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya gelerek baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından basın toplantısı düzendi. İki büyük liderin görüşmesi Cumhurbaşkanlığı külliyesinde basın toplantısı ile Kudüs’ün son durumu hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulunarak düşüncelerini açıkladılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Guelleh ve yanında gelen heyet üyelerini Türkiye’de misafir etmekten gurur duyduğunu ifade ederek 1977’de bağımsızlığını kazanan Cibuti’nin bağımsızlıklarının 40. Yıl dönümünde olduklarını da açıkladı. Erdoğan konuşmasında ‘’ Sayın Cumhurbaşkanının nezdinde tüm Cibutili kardeşlerimi tebrik ediyorum.’’ diyerek mutluluklarına ortak olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Guelleh İsmail Ommar’ın her zaman yanında olduklarını belirtin Erdoğan ‘’ Kendileri 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra ülkemize desteğini, milletimizle dayanışmasını açıkça ortaya koymuştur. Cibuti FETÖ ötgütüne karşı gerekli tedbirleri ilk önce alan dostlarımızdandır. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm Cibuti makamlarına tekrar şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.’’ dedi.  Ardından Kudüs’ün durumuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam dünyasının birliğe ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğu bugünlerde İslam ülkelerinin yapay sorunları bir kenara bırakarak tek vücut olunması gerektiğini vurguladı. Erdoğan Cumhurbaşkanı Guelleh’in ziyaretinin de İslam ülkeleri arasındaki dayanışmanın desteklenmesi ve güçlenmesi açısından önemsediğini ifade etti.

İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne Cibuti devletinin de başbakan düzeyinde katıldığını vurgulayan Erdoğan ‘’ Kudüs’e sahip çıktıkları için kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.’’ ifadesini kullandı.