Almanya’dan beklenmeyen karar. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Filistin-İsrail arasında iki devletli çözüm esası üzerinde açık bir şekilde anlaşmaya varılmaması durumunda ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayacağını ifade ederek bir an önce bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ülkesinin Tel Aviv büyükelçiliğinin ancak Filistinlilerle İsraillilerin iki devletin çözümü için ‘’ açık bir şekilde anlaşmaya varması’’ söz konusu olduğunda Kudüs’e taşıyacağını belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, İsrail’in başkenti Tel-Aviv’ deki Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Enstitüsünün yıllık konferansında yaptığı konuşmada, ‘’1967 sınırları içinde değil dışında bir İsrail devletinin varlığını tanımaya devam edeceğiz. Aynı zamanda İsrail’in var olma hakkına karşı olanları da kınayacağız.’’ dedi. Dışişleri Bakanı Gabriel, Filistin-İsrail arasında iki devletli çözüm esası üzerinde açık bir şekilde anlaşmaya varılmaması durumunda Kendi ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayacağını önemle vurguladı. Gabriel, İsrail’in daha çok var olma hakkını dikkat çekti.

Gabriel, ‘’bu olguyu yok etmeyi başaramadık, ancak bununla savaşmaya devam edeceğiz’’ ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği’nin bir çok ülkesi, ABD’nin aksine İsrail ile Filistin sorununun iki devletli çözüme dayalı bir şekilde çözülmeden Kudüs’ ü İsrail’in başkenti olarak tanımayı reddediyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise, 22 Ocak’ta parlamentosunda (Knesset) yaptığı konuşmada, ‘’ Yönetimimiz, gelecek haftalarda ABD’ nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak için çalışmalarına başlayacak. Büyükelçilik 2019 yılı bitmeden önce Kudüs’e taşınmış olacak.’’ İfadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.